Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милен Велчев: Предложеният бюджет е реалистичен

27 юни 2023, 19:48 часа • 1852 прочитания

„Предложеният бюджет е реалистичен. В тази обстановка не могат да се очакват смели реформи и такива няма заложени. Планиран е бюджетен дефицит в рамките на 3%. Според мен трябва да е близо до нулата. БСП така или иначе излизат на бунтове, какво друго да правят. Дефицитът ни доближава до еврозоната и позволява да запазим стабилността на държавните финанси“. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият финансов министър Милен Велчев.

„Не виждам мерки в областта на приходите. Какво правим с намалената ставка на ДДС за произволно избрани браншове и стоки и кога най-после ще признаем, че пандемията е свършила, а временните намаления ще бъдат премахнати“, открои той. „Бюджетът предвижда увеличение на пенсиите, други социални плащания, заплатите на учители. Възниква въпросът доколко е разумно тези плащания да се увеличават с тези темпове, генерирайки 3% дефицит“, обясни Велчев.

Той взе отношение и по въпроса с избора на нов управител на БНБ. „Шефът на БНБ е важен, защото това е един от основните регулаторни органи. Кой е шеф на БНБ не е толкова важно, колкото в Румъния или Полша. Ние заради валутния борд не водим политика. Ролята на БНБ се свежда до надзор, но това е важен регулатор“, разясни той.

„БНБ има своята роля в доказването, че сме готови за еврозоната. Тя може както да издърпа колата, когато има съмнение за критерия за инфлация, или с определена пасивност или бойкот може да попречи на влизането в еврозоната“, подчерта Велчев.

Милен Велчев коментира и политическата обстановка в страната. „Правителството не е устойчиво по отношение на 4-годишен мандат. Очаквам да се разберат на първо време и поне след местните избори да продължи това управление. Струва ми се, че ГЕРБ е в силната позиция, бъдейки способни да се коалират в едната или другата посока. Картите са в тях и тях зависи бъдещето на кабинета“, коментира той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес