Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфлацията сви харчовете на българите по Коледа и Нова година

14 февруари 2023, 00:20 часа • 1404 прочитания

Галопиращите цени у нас успяха да направят своето и в месеца, в който потреблението обикновено скача - декември, този път хората са свили значително портфейлите си. Това показват данните за оборотите на търговците на дребно, публикувани от НСИ.

Независимо че оборотите на търговците през празничния месец са се увеличили с 3,4% в сравнение с предходния декември, инфлацията за този период е 16,9%, т.е. на практика има свиване на потреблението.

Статистиката отбелязва съвсем леко увеличение на оборотите на търговците на храни и напитки през декември в сравнение с ноември, но то е само с 1,3%. Продажбите на горива са само с 1,1% по-големи спрямо ноември, а при нехранителните стоки има дори намаление с 0,6% в сравнение с предходния месец.

С изключение на облеклата и обувките, при всички останали стоки, които обикновено се пазаруват за подаръци по празниците, има спад, показват данните. Покупките на битова техника през декември са с 1,8% надолу в сравнение с ноември, а козметиката е само с 0,3% ръст на месечна база. Има спад от 13,4% в сравнение с ноември и на онлайн продажбите, които обикновено точно в края на годината бележат рекорди. В сравнение с година по-рано онлайн продажбите все пак имат 10,4% ръст, но той не може да покрие инфлацията за този период, т.е. реално и тези продажби у нас спадат.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес