Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономист: Конвергентният доклад ще каже, че не сме готови за приемане на еврото

17 юни 2024, 10:51 часа • 2559 прочитания

Чакаме до дни редовния конвергентен доклад, който ще ни каже, че не сме готови за еврозоната. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Още: Симеон Дянков: Приемаме еврото на 1 януари 2027 г.

По думите му, ако няма правителство, което да води разговорите на високо ниво и последователна политика, много трудно може хаотично, със стъпки от днес за утре да се придвижим към еврозоната.

"Да се задържим в коритото"

"Ако си го представим като корито, почти сме влезли в него, но трябва да се задържим там известно време", обясни той образно критерия за инфлацията.

Запитан кои са рисковите фактори за инфлацията, икономистът поясни, че има спор дали все още е възможно лъкатушене в Европа при настоящата геополитическа нестабилност.

Приемането на Закона за еврото е последната нормативна стъпка преди членството, отбеляза Ганев, но според него не там ще бъде големият въпрос, а в политическия консенсус и изпълнението на критериите.

Още: Икономист: Със служебно правителство няма да влезем в еврозоната

По-голяма пица

Следващият финансов министър ще има на разположение по-голяма пица, коментира още Ганев. "Оперативно бюджетът е управляем" и посоката ще е по-скоро политики за хората, защото ресурс има, но трябва да се управлява умно", подчерта той.

Заплатите продължават да растат с добър темп – както в публичния, така и в частния сектор, отчита икономистът. По думите му мисленето "дай да държим ниски заплати, за да сме конкурентноспособни", вече приключи.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес