Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голяма агенция понижи кредитния рейтинг на Израел

13 август 2024, 12:02 часа • 458 прочитания

Международната рейтингова агенция Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Израел с една степен - от "A+" на "A", поради конфликта с палестинската групировка "Хамас".

"Конфликтът в Газа може да продължи до 2025 г. и има рискове да се разпространи и на други фронтове", посочва агенцията.

Освен човешките загуби, той може да доведе до значителни допълнителни военни разходи, унищожаване на инфраструктура и да причини трайни щети на икономически дейности и инвестиции, което да доведе до допълнително влошаване на кредитните перспективи на Израел", заяви още рейтинговата агенция.

Още: Израелската икономика се сви драстично

Публичните финанси са засегнати 

Публичните финанси са засегнати и се очаква Израел да отчете бюджетен дефицит тази година, изчислява Fitch.

Според агенцията продължаващият конфликт през следващата година би принудил Израел да поддържа високи военни разходи и допълнително да наруши туристическата, строителната и производствената индустрия в граничните райони, пише БТА. 

През февруари рейтинговата агенция Moody’s беше първата, която понижи кредитния рейтинг на Израел, също с една степен - до A2.

Още: Израел загуби почти 20% от икономиката си заради войната

S&P Global последва примера през април, като понижи рейтинга на страната от "AA-" на "A+", което показва все още значителен капацитет за изплащане на дълга, въпреки "повишените геополитически рискове".

В понеделник Франция, Германия и Великобритания съвместно призоваха за примирие "без допълнително забавяне" между Израел и "Хамас" в ивицата Газа.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес