Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: 4 млрд. лв. са нужни за запълване на дефицита в бюджета

15 март 2023, 23:30 часа • 1592 прочитания

Трябва да се намерят 4 млрд. лв. за запълване на дефицита в бюджета – това може да стане или чрез увеличаване на данъците, или чрез намаляване на разходите. Това коментираха финансистът Любомир Дацов и икономистът Кузман Илиев пред bTV. 

.„Рано или късно идва времето, да си платиш сметката. По една или друга причина това време настана. Може би защото следващия месец нашата държава трябва да изпрати в Европейската комисия прогнозите за бюджета в следващите три години. И от тази гледна точка, чисто календарно, Министерство на финансите трябва да подготви тази прогноза, както и „Бюджет 2023“, каза Дацов по подов доклада, който днес беше разгледан от МС.

Той подчерта, че „политиката по надуване на разходите в държавния бюджет и пробиването на дупки в приходната част (намалените на ставките на ДДС на някои продукти) водят точно до това“. Според него няма нищо изненадващо - това е нещо закономерно при водената политика през последните две години, но сега дефицитът е станал твърде голям.

Любомир Дацов предположи, че ако дефицит се движи така, той ще бъде около 8-9 млрд лв. на годишна база. „Ако трябва да спазваме някакви критерии, той трябва да е 5,5 млрд. лв. това е лекият вариант. Трябва да се намерят отнякъде 4 млрд. лв. до края на годината – или чрез вдигането на данъците, или чрез намаляване на разходите. Трябва да се постигне някакъв баланс“, категоричен е Дацов.

„Това, което се случва, е нещо като разтърсване, като събуждане. Ние се бяхме станали малко самонадеяни и арогантни. Казваме, че не сме в дългова спирала, но имаме постоянна нужда от заеми, т.е. влизаме в дългове. В дефицит сме от няколко години“, коментира темата и Кузман Илиев.

Той обясни, че в момента се разговарят някакви кошмарни сюжети и се надява да не се стига до тях, защото това ще влоши инвестициите и ще доведе до неприятни последици за няколко поколения. „Не мисля, че ситуацията е чак толкова страшна. Това, което се случва сега, е, че започваме да говорим за тези проблеми“, подчерта Илиев.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес