Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Драстичен спад на приходите от митниците

18 май 2023, 17:10 часа • 2571 прочитания

Агенция "Митници" очаква тази година да събере с около 1.5 млрд. лв. по-малко приходи в сравнение с предходната година  Това стана ясно от изслушването на директора ѝ Павел Геренски в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

От отговорите на въпросите се разбра, че спадът е спрямо високите приходи от 2022 г., когато записаните в бюджета стойности, бяха преизпълнени.

"Данните за приходите, които очакваме през май са за общокасово изпълнение на приходите, администрирано в Агенция „Митници“, са да достигне за края на годината 11 926 000 лв.“, обяви Геренски и уточни, че миналата година са били 13 400 000 лв., или разликата е 1,5 млрд. лв. в минус.

Той подчерта, че приходите от ДДС най-силно са повлияни от една компания – „Лукойл Нефтохим Бургас“. Директорът на Агенция „Митници“ поясни, че в доклада има и секретна информация, която няма как да изнесе на открито заседание.

На среща с представители на "Лукойл Нефтохим Бургас" е обсъдена възможността за внос на петрол от Казахстан, който е по-скъп от руския. Има уверения на фирмата, че този внос ще им позволи да имат по-добър обем произведена продукция и съответно и приходите от ДДС ще са по-добри. Но това са прогнози. Компромис за спазване на ограничените мерки спрямо руския петрол няма да бъде допуснат, каза Геренски. 

"Мисля, че това в историята на митниците не се е случвало", коментира депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Асен Василев, който е бивш министър на финансите.

Опази Господ Борисов да ми е единственият приятел (ВИДЕО)

Той изрази и съмнение, че има грешка в прогнозите, тъй като макрорамката е изчислявана при 82 средна цена на петрола, сорт Брент, а приходите - при 52 долара за барел за руския петрол, какъвто внася България.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес