Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Русия получи нова партида от 250 ирански дрона

19 декември 2022, 17:06 часа • 1707 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към няколко западни лидери с искане за още системи за противовъздушна отбрана заради постоянните масирани руски атаки. Той заяви, че Москва е получила нова партида дронове камикадзе, произведени в Иран, състояща се от 250 безпилотни апарата.

Зеленски направи видеообръщение към Съвместните експедиционни сили (JEF), провеждащи среща в Латвия. На нея участваха премиерите на Великобритания, Норвегия, Швеция, Латвия, Естония, Исландия, както и лидери от Финландия, Дания, Литва и Нидерландия.

Тази нощ Украйна отново беше атакувана от ирански безпилотни самолети. 34 „Шахид“. Казвам и числото, и името, и то съвсем конкретно. Това са "Шахид" от новата партида, която Русия получи от Иран. 250 единици - толкова "Шахид" вече са получени от терористичната държава. Руските ракети и иранските дронове постоянно се използват за нанасяне на удари предимно по нашия енергиен сектор - и вие знаете всички подробности за това“, заяви Зеленски, цитиран от официалния сайт на президентството на Украйна.

„Само от една неотдавнашна масирана атака срещу Украйна пострадаха повече от 20 милиона души от нашия народ. В резултат на това градове с милиони жители и повечето украински области останаха напълно без електричество. Представете си мащаба на този терор. И си представете, че той може да бъде спрян“, добави президентът на защитаващата се от Русия държава.

Затова той помоли лидерите за доставки на ПВО системи с оглед на настъпващата зима и продължаващите атаки на Москва. Зеленски поиска конкретно танкове Leopard от Нидерландия, системи Archer и противовъздушни системи RBS-98 от Швеция, NASAMS и „Стингър“ от Литва, системи „Цезар“ от Дания, боеприпаси от Естония и др.

ОЩЕ: Великобритания изпраща нова пратка оръжия за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес