Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски приветства решението на САЩ за удари на руска територия

31 май 2024, 17:54 часа • 2302 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски приветства частичното премахване на ограниченията за използване на американски оръжия на руската територия.

Вашингтон даде зелена светлина на Украйна да използва американски оръжия за защита на Харковския регион на границата с Русия, съобщи БГНЕС.

„Това е крачка напред към целта... нека направим възможно да защитим нашите хора, които живеят в селата по границата“, заяви Зеленски по време на посещение в Стокхолм, предаде Укринформ. Още: САЩ разрешиха да атакуваме Русия с тяхно оръжие, но с условие: Говорител на Зеленски

Германия също даде разрешение на Украйна да обстрелва цели в Русия с германски оръжия.

Киев има „правото по силата на международното право да се защитава“ срещу атаки, идващи от вътрешността на Русия, близо до границата с Украйна, заяви говорителят на германския канцлер Олаф Шолц Щефен Хебещрайт. „За тази цел той може да използва и доставените за тази цел оръжия... включително и тези, доставени от нас“, каза той. Берлин разреши на Украйна да атакува цели в Русия с германски оръжия 

Кремъл обвини Запада, че „навлиза в нов кръг на ескалация на напрежението“. Още: Украйна да се отбранява срещу Русия на нейна територия: Кой даде позволение за оръжия?

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че оръжия, произведени в САЩ, „вече се използват за опити за нанасяне на удари по руска територия“. „Това е доста красноречиво доказателство за степента на участие на САЩ в този конфликт“, каза той.

Въпреки това се появиха разногласия по този въпрос между държавите членки на НАТО. Още: Зеленски: Мирно споразумение с Путин би било капан. Той не е луд, а опасен

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви, че „за Италия е невъзможно, нашите оръжия да бъдат използвани извън Украйна“. „Ние не се борим срещу Русия. Ние защитаваме Украйна и това не е едно и също", отбеляза той.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес