Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Полша: 14 000 военни помагат за възстановяване от наводненията

18 септември 2024, 22:40 часа • 955 прочитания

Въоръжените сили на Полша са разположили 14 000 войници, за да се борят с последиците от наводненията, опустошили югозападните части на страната, като се очаква броят им да се увеличи до 16 000 до утре сутринта. Това предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

От петък насам Централна и Източна Европа са засегнати сериозно от опустошителните наводнения, причинени от бурята „Борис“. В понеделник полското правителство официално обяви бедствено положение в пострадалите райони.

Генералният щаб съобщи днес броя мобилизирани за операцията войници, докато премиерът Доналд Туск заяви, че до утре сутринта общият им брой ще се увеличи до 16 000 души.

Още: Фон дер Лайен отива в Полша заради наводненията в Централна Европа

Въоръжените сили предоставиха хеликоптери за транспортиране на храна и за евакуация, както и дронове за следене на ситуацията, съобщи днес Генералният щаб.

Те са разкрили също полева болница в южния град Ниса, за да се помогне на пострадалите при бедствието, както и полеви кухни, които да приготвят топла храна, съобщи още Генералният щаб.

Войниците помагат при укрепването на дигите и в евакуационните операции, докато военна полиция следи да не се допускат мародерства.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес