Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради заплахи за сигурността: Франция връща граничния контрол от 1 ноември

21 октомври 2024, 13:40 часа • 601 прочитания

Франция реши временно да възстанови проверките по границите си, включително тази с Белгия, поради „заплахи за сигурността“. Париж информира Европейската комисия, че от 1 ноември 2024 г. до края на април 2025 г. ще възстанови проверките по всички свои сухопътни, въздушни и морски граници с Люксембург, Белгия, Германия, Швейцария, Испания и Италия.

ОЩЕ: Шолц: Граничните проверки в Германия ще продължат дълго

Какво налага тази мярка?

В обяснението си Франция посочва „сериозните заплахи за обществения ред, обществения ред и вътрешната сигурност, породени от терористични дейности на високо равнище“.

Тя изтъква също така нарастващо присъствие на престъпни мрежи, улесняващи незаконната миграция и контрабандата, и „миграционните потоци, при които съществува риск от проникване на радикализирани лица“, както и „незаконното преминаване“ на границите през Ламанша и Северно море.

ОЩЕ: "Краят на Шенген": Връщането на граничния контрол в Германия заплашва единството на ЕС

Накрая се посочва „нарастващото насилие сред мигрантите, особено в северните крайбрежни райони като Дюнкерк и Кале, което води до напрегнати и опасни ситуации, в които участват както мигрантите, така и правоприлагащите органи“. 

Кодексът на шенгенските граници на Комисията позволява на държавите - членки на ЕС, временно да възстановят граничния контрол по вътрешните граници „в случай на сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност“. В него обаче се отбелязва, че тази мярка трябва да се прилага само в краен случай и в изключителни ситуации.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес