Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради санкциите наследникът на Макдоналдс в Русия не може да предлага пържени картофки

08 юли 2022, 17:02 часа • 9753 прочитания

"Вкусно и точка", веригата заведения, която замени оттеглилите се от руския пазар ресторанти на McDonald's през юни, е изправена пред нов проблем.

Заради западните санкции все по-осезаем става недостигът на пържени картофи, съобщава руският сайт за бизнес новини РБК. Според ежедневника реколтата на сортовете картофи през 2021 г. в Русия, предназначени за приготвянето на пържени картофи, е била лоша, което е довело до недостиг. Същевременно "вносът от чужди пазари (...) е станал невъзможен“ заради санкциите срещу Москва. Според изданието досега Русия е внасяла картофи основно от Нидерландия и Полша.

Подобни трудности очакват и други играчи на пазара, пише руската бизнес медия.

През март канадската компания McCain Foods, голям световен производител на пържени картофи, обяви, че след началото на войната на Русия в Украйна спира изграждането на завод за преработка на картофи в района на руския град Тула. Компанията реши "напълно да закрие проекта", а също така спря доставките на своите продукти на руския пазар. Сега заводът, който е построен на около 15%, е обявен за продажба.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес