Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Законопроект: В Полша искат да плащат пенсии на служебни кучета и коне

29 март 2021, 11:48 часа • 1448 прочитания

Полша ще въведе пенсии за животни (основно за кучета и коне), които са работили на държавна служба, съобщава информационно-аналитичният портал Breitbart.

„Те откриват оцелели, затрупани от разрушени сгради, откриват бегълци, ловят контрабандисти, превозващи наркотици и взривни вещества и помагат да се контролират шумни тълпи. И всичко това в замяна на храна и място за спане, понякога към това се добавя и погалване по главата – пишат репортерите на британския клон на изданието. – Но когато идва моментът да се пенсионират, държавната грижа за кучетата и конете, които служат в полицията, митническата и пожарна служби на Полша, спира. Те се раздават в частни ръце без никакви гаранции за благополучно бъдеще“.

Сега положението трябва да се промени. След обръщение на група военни към ръководството на силовите ведомства, Вътрешното министерство на Полша реши да приеме нов закон, който ще даде на животните официалния статус „държавен служител, излязъл на заслужена почивка“ и право да получават помощи. Тези пари, според инициативната група, трябва да покриват разходите за гледането на животните от новите им собственици, както и лечението им.

Министърът на вътрешните работи Мариуш Камински характеризира законопроекта като „морално задължение на хората с пагони към техните помощници“. Според чиновника, законопроектът трябва да получи единодушна подкрепа в парламента, който трябва да го гласува към края на годината.

Кирил Кирилов
Кирил Кирилов Отговорен редактор
Новините днес