Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Великобритания отговорите за матура по английски изтекоха в мрежата

10 май 2016, 13:34 часа • 839 прочитания

Ситуация, много наподобяваща българската действителност, се разигра във Великобритания по отношение на тамошните „матури“ SAT – за десетгодишните. В интернет бяха публикувани изпитни варианти с отговори точно преди провеждането на препитването, пише Daily Mail. Това е втори такъв случай, след като края в април пак имаше изтичане на отговори в изпит по спелуване в мрежата.

Отговорите засягат частта на теста, която трябва да покаже какви са знанията на децата по английска граматика. Те са се появили късно вечерта снощи (9 май) на сайт, чиято тематика са изпитите. Все пак за да се стигне до отговорите, потребителят е трябвало да влезе с парола. Точно такъв потребител обаче е разпространил информацията за отговорите и извън специализирания сайт. Не е съвсем ясно дали тези данни са споделяни в социални мрежи, но предположенията са за „политическа атака“ - за да се обезценят усилията за образователна реформа на Острова.

Британското министерство на образованието вече обяви, че е започнало разследване, а отговорният за качаването на отговорите въобще в сайта най-вероятно ще бъде уволнен.

Скандалът е пореден удар срещу правителството, след като през миналата седмица 2000 деца излязоха на стачка – против плановете да се полагат тестове SAT на шест и седемгодишна възраст. Инициативата беше организирана от родители.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес