Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втора серия на руското отмъщение за Кримския мост (ВИДЕО)*

19 юли 2023, 06:33 часа • 14335 прочитания

За втора поредна нощ Русия обстрелва украинския пристанищен град Одеса, откъдето излизат украинските товари със зърно. Това стана, след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков официално каза, че предишната атака е "реванш" за случилото се с Кримския мост: Песков: Ударите по Одеса са отмъщение за Кримския мост

Засега няма обобщена информация с какво точно е направен обстрелът, но има данни за използвани ракети Х-22, както и "Калибър" - "Калибър" са с морско базиране т.е. изстрелват се обикновено от кораби. Появи се и информация за използвани ирански дронове "Шахед". Украинските ВМС съобщиха за 3 свалени от тях ракети "Калибър" и 1 "Шахед", но това не е пълната информация за ПВО работата на украинската армия за тази нощ. Освен това, популярният украински телеграм канал "Украйна сейчас" съобщава, че обстрел по Одеса е извършен от Кримския полустров - от Казашкия залив. УНИАН съобщи късно снощи, че руснаците са вдигнали общо 8 самолета - 4 в Кавказ и 4 при източната руска граница.

* В крайна сметка, украинските ВВС публикуваха във Фейсбук по-подробна информация за мащаба на руския удар малко преди 9:00 часа българско време. Според нея, са изстреляни общо 16 ракети "Калибър", 8 ракети Х-22, 6 ракети "Оникс" и 1 ракета Х-59, както и 32 дрона клас "Шахед". Свалени са 13 ракети "Калибър", както и ракетата Х-59, свалени са и 23 дрона. "Ударите с ракети Х-22 и Оникс са насочени към инфраструктурата на Одеска област. Последствията от тези удари и жертвите ще докладват от местните военни администрации", добавят от украинските ВВС. Малко по-късно, за Одеса беше уточнено, че руски ракети са ударили пристанищна инфраструктура - складове за зърно и маслодайни продукти, както и цистерни с гориво плюс оборудване за товари.

Управителят на Одеска област Олег Кипер написа в канала си в Телеграм, че ПВО работи и предупреди жителите на Одеса: "Не се приближавайте до прозорците, не заснемайте и не показвайте работата на силите за противовъздушна отбрана".

Вече има съобщения и видеокадри в Телеграм с изпочупени прозорци от паднали фрагменти на свалени от ПВО обекти:

В телеграм канала "Одеса сейчас" са публикувани и видео и снимки от уцелен склад, за който се твърди, че е бил пълен с фойерверки и цигари. При вчерашния руски удар срещу Одеса и Николаев, руското военно министерство обяви, че са били поразени складове с гориво - общо 70 000 тона:

Поразен е бил и търговски център:

Малко след полунощ на територията на цялата източна част на Украйна беше обявена въздушна тревога. Киевската военновременна администрация информира в Телеграм, че руска атака е имало и срещу украинската столица - с дронове "Шахед". Всичките са свалени, няма данни за пострадали и разрушения към момента.

ОЩЕ: Руският отговор на удара по Кримския мост: В Одеса*

Българският опит с руските удари в Одеса

От 2:00 до 4:00 часа през изминалата нощ (17-ти срещу 18-ти юли) небето беше осветено от експлозии. Това споделиха пред рубриката "БГ Свят" на БТА българи от Одеса, живеещи в различни райони на украинския черноморски град. 

"Събудихме се от сирени, силни звуци на летящи дронове и експлозии. Едва успокоих деветгодишната си дъщеря, която само повторяше: "Мамо, какво да правим?". Съпругът ми работи като шофьор на камион и постоянно е в командировки. Много е страшно, когато има ракетни атаки. Човек не знае какво да прави, къде да се крие. Молим се да сме живи и здрави", разказа Наталия Димитрова - Шкарупа.

Същото е преживяло и семейство Маленкови. Те разказват, че няколко дрона летели право към блока им, а семейството живее на висок етаж и не е имало време да бяга. "Докато кръжаха, молихме се да не бъдат взривени над жилищните блокове", каза Марина Маленкова.

"Към 4:00 часа усетихме силна взривна вълна. Не спахме. Това е ужасно. На 11 юли имаше още една атака с дронове. Тогава за първи път се изплашихме сериозно, защото те летяха направо над къщите ни и достатъчно дълго време кръжаха, докато украинските противовъздушни сили не ги унищожиха", допълниха семействата Кащи и Вичеви.

Българката Варвара Стафидова, която живее в град Черноморск, близо до Одеса, разказа, че и там се чули силни звуци на експлозии. Тя коментира, че се надява скоро да има мир. "В Черноморск живеят много българи, имаме и българско дружество. Преди войната организирахме събития и мероприятия, свързани с българските традиции и паметни дати. За съжаление, много от младите семейства с малки деца заминаха в чужбина. Доста от тях се намират в България", споделя Стафидова.

ОЩЕ: Украйна отвърна на втория руски удар в Одеса: Поразен е полигон в Крим (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес