Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военната помощ от Германия и примирие с Русия: Топ новините от Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

18 август 2024, 10:11 часа • 7903 прочитания

Германия временно замразява военната си помощ за Украйна – такива новини се появиха на 17 август. Става въпрос за нови заявки, които германците да финансират – всички вече сключени договори се обслужват. Материали с такъв акцент се появиха в германски медии като таблоида "Билд" и "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Решението е взето, за да се намалят бюджетните разходи и ще засегне ограничен брой подадени молби за ново финансиране. А германският финансов министър Кристиян Линднер посочва, че финансирането вече ще се прави от печалбите от замразени руски активи. Припомняме, че Г-7 вече одобри план за отпускане на 50 млрд. евро под формата на заем за военна помощ до края на 2024 година. Заемът се гарантира именно с печалбите от руски активи – ако Украйна не може да връща парите, вземат руските пари. Само че техническите детайли на схемата още не са доуточнени и Politico предупреждава, че това може да отнеме месеци: Финансова помощ и споразумения за сигурност: Какво получи Украйна на срещата на Г-7 в Италия? (ОБОБЩЕНИЕ)

Няма спиране на германската военна помощ за Украйна, увери украинското външно министерство. За 2024 година Германия прие да отпусне 8 млрд. евро, но за 2025 година се очаква тази сума да намалее наполовина. Само че Германия ще е значителен донор в инициативата на НАТО през 2025 година да бъдат отпуснати 40 млрд. евро за Украйна: Официално: НАТО обяви пътя на Украйна към Алианса за "необратим"

На този фон хора като Олексий Арестович, който беше съветник на политическия кабинет на Володимир Зеленски и беше принуден да напусне поста след руска бомбардировка в Днипро, ударила жилищна сграда, за която коментира, че можело трагедията да е станала заради украинска ПВО ракета, сега говори от САЩ как германците са сърдити заради "Северен поток': Берлин: Отношенията ни с Киев няма да пострадат заради разследването на атентата срещу "Северен поток"

Операция "Курск" - актуалното

В американския вестник The Washington Post се появи материал, в който се твърди, че в края на август делегации от Украйна и Русия е трябвало да заминат в катарската столица Доха и чрез посредници да преговарят за прекратяване на огъня т.е. примирие. Украинската инвазия в Курск обаче спряла процеса – руснаците приели случилото се за "ескалация". Изключително интересно в това отношение пише руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA. Каналът посочва на база на публикацията в The Washington Post (WP), че всъщност руската страна не е казала "край, няма да говорим", а е казала "дайте ни време" за реакция. Има обаче и коментар, че издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин не реагира добре на натиск и това ще провали разговорите. От украинска страна (офисът на украинския президент Володимир Зеленски) има отговор на въпрос на WP какво става – че срещата в Доха се отлага заради ситуацията в Близкия изток, но и че на 22 август ще има видеоконференция и след това Киев ще обмисли следващите си действия след консултации със западните си партньори.

(КАРТА) Вече втори мост от общо три в Глушковски район на Курска област е неизползваем заради точен украински обстрел - при село Звънное. Съответно, зона от още 15 квадратни километра се счита за освободена от руснаците, които отстъпват, за да не бъдат обкръжени.

Опасността от украинско обкръжение по места в Курска област остава постоянна – в социалните мрежи излязоха видеа, показващи как войници от уж елитната 810 бригада на руските ВМС бягат пред настъпващата украинска армия. Руски командир пък е взет в плен и моли да бъде разменен срещу военнопленници-защитници на Мариупол от полка "Азов". Кадрите са от района на Кореново – вчера се появи неофициална информация, че селището е в украински ръце, но това още не е потвърдено, макар че се появяват нови и нови коментари, че е въпрос на време. Известният руски военно-пропаганден телеграм канал "Рибар" обаче отрича и твърди, че въпреки съобщенията за боеве и "полуобкръжение", руските части твърдо държат Коренево. Същевременно каналът признава, че изглежда нещата в Глушковски район вървят на загуба за руснаците - защото украинците успявали да изолират територии, обкръжени от водни препятствия (водоеми, малки язовири и реки). Коренево е на около 25 километра северно от границата и се намира на север от Суджа и на северозапад от Глушково и Глушковски район (КАРТА).

Непосредствената украинска задача в Курска област е да се контролира изцяло района южно от река Сейм в участъка от Алексеевка до линията Спално – Гири. А дотук руснаците са успели да върнат в Курск частите на 200 мотострелкова бригада, досега дислоцирана в Краматорското направление, скоро се чакат и частите на 80 мотострелкова бригада, която се изтегля откъм източния бряг на Днепър, пише украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец. Той смята, че "5-6 батальона" (един батальон може да варира като численост в рамките на 300 до 1300 души, зависи от военната доктрина и точното формирование) няма да са достатъчни на руснаците да спрат Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Курска област и ще трябва да бъдат привличани по-големи резерви.

Машовец добавя и друго – според него, пълна мобилизация в Русия няма да е бързо решение, защото трябва подготовка, а досега руснаците в Курска област опитват да спират украинското настъпление с блокиране на по-важни логистични възли, на което ВСУ отговаря с щурмови операции, с които "заобикаля", "обкръжава" и "изолира“ съответната точка. Украинският анализатор описва случващото се като язовирна стена, която все някъде пропуска – той напомня, че руското военно командване едновременно със запушването на течовете има за задача да превземе Покровск и Торецк в Украйна и ако се окаже, че няма спиране на "течовете" в Курска област, тогава цялата руска офанзива, почнала от октомври, 2023 година с атаката срещу Авдеевка, ще е провалена. Решенията трябва да се едновременни, изискват цял куп пари и хора – а Украйна също няма да бездейства, предупреждава експертът.

Същевременно в своя дневен анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично подчертава, че нито Русия, нито Украйна могат с една мащабна операция да решат изхода на войната, защото и двете страни имат достатъчно отбранителен ресурс, за да не позволят бърз и достатъчно мащабен пробив, с изолиране на флангове. Крайният изход ще стане факт благодарение на постигане на стратегически цели посредством серии от операции – затова е много рано да се говори какво носят като ефект както операция "Курск", така и руският натиск на фронта в Източна Украйна. Завземането на която и да е територия не значи краен успех - тук по-важно е как това влияе на общата картина що се отнася до ресурсите на другата страна. Точно затова от ISW с интерес очакват колко ресурс в хора и техника ще струва на Владимир Путин да си върне изгубеното в Курска област - защото със сигурност говорим за много ресурс, а Путин не може да си позволи руска земя да остане в украински ръце, тъй като това накърнява имиджа му на лидер, който води Русия по пътя на възраждане като световна сила. "Руската армия изразходва значителни ресурси в усилията за превземане на Покровск, които започнаха в средата на февруари 2024 г., след като превзе Авдиевка, и оттогава е напреднала приблизително 23 километра за шест месеца на най-интензивните боеве в Украйна през 2024 година. Сегашната украинска офанзива в Курска област изглежда обхваща район, широк приблизително 56 километра и стига в дълбочина дотук до 28 километра, въпреки че районът, в който украинските сили консолидират позиции, вероятно е по-малък по размер. Руските сили вероятно ще трябва да проведат продължителна контраофанзива, за да си върнат цялата територия, завзета от ВСУ в Курска област, а руското военно командване вероятно ще трябва да ангажира допълнителни оперативни резерви и новосъздадени части, за да поддържа контраофанзивната операция", пишат анализаторите на ISW и посочват, че след като евентуално руската армия си върне Курска област, ще трябва да укрепи отбраната ѝ и да ангажира още ресурс за това - за да няма "втора украинска серия".

На този фон "Рибар" се хвали с кадрите на руското военно министерство и как била унищожена установка за залпов огън М270 с ракета "Искандер". Коментар, че този начин на използване на едни от най-скъпите ракети на Русия показва сериозно отчаяние, вече направи военен анализатор – твърде скъпи ракети за по-незначителни цели като единични танкове и установки. Но е факт, че в Курск Украйна губи дневно почти двойно повече танкове и бронетранспортьори (обичайно по 1 танк и 3 бронетранспортьора, сега двойно: 4 танка и 41 бронетранспортьора за първите 9 дни на операция "Курск"), докато руските загуби дотук във войната са по около 4 танка и 8 бронетранспортьора дневно – данните са на проекта Oryx, който документира загуби само на база снимки и видеа, които са геолокализирани т.е. определени са точните им координати: Руските страхове, че Украйна ще превземе Курската АЕЦ, пак се разгоряха (ОБЗОР – ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Интензивността на боевете на фронта в Украйна не спада – 139 бойни сблъсъка за 17 август, с около десетина повече на дневна база съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб. Най-горещо си остава Покровското направление – 46 руски пехотни атаки. На второ място е Лиманското направление – 24 руски пехотни атаки, а в съседните Купянско направление (на север) са 10, в Сиверското (на юг) са 9. В Торецкото направление има 19 руски пехотни атаки, като вече има данни за боеве в покрайнините на самия Торецк - украинският телеграм канал "Офицер+" съобщава, че тази сутрин руската армия е тръгнала напред с 5-8 танка и БТР-а в атака.

Интересен факт - "Рибар" не публикува дневен обзор за военните действия в Украйна. Украинският телеграм канал Deep State отчита консолидация на руските позиции в Покровското направление – окупирана е Николаевка, западно от Новогродовка, има нови руски позиции при Желано, Новожелано и Водяне, западно от Гродовка. Източно от Лозоватско 110-та бригада е спряла значима руска атака с бронирана техника, има и видеокадри: Напредък, а какъв е резервът: Смущаващи данни за руската армия (ОБЗОР – ВИДЕО)

В Мирноград, който е на по-малко от 6 километра от първите моментни позиции на руската армия в Покровското направление, имаше руски обстрел по жилищна сграда, при който дотук е известно, че са загинали трима души:

Рано тази сутрин Киев беше атакуван със севернокорейски ракети KN-23 (поне 2) и 8 дрона "Шахед". Изстреляни са и поне 3 крилати ракети от неуточнен тип, вероятно има "Искандер". Всичко е свалено, няма щети и разрушения:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес