Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО: Протестиращи подпалиха най-голямата обществена библиотека в Марсилия

30 юни 2023, 17:09 часа • 10402 прочитания

Едно от многото тревожни видеа, разпространени в социалните мрежи по време на масовите размирици във Франция, показа как демонстранти подпалват най-голямата обществена библиотека в град Марсилия (втория по население след столицата Париж).

На кадрите се вижда как пламъците обхващат сградата, символизирайки загубата на знания, култура и обществени ресурси. Този акт на унищожение представлява трагичен удар върху културното наследство на града и дълбоко обезпокоителна проява на продължаващите безредици, коментират от Free Press Journal. Информацията бе потвърдена и от LeMonde.

Авторът Ананд Ранганатан написа в Twitter, че "830 години след като ислямистите изгарят 9 милиона книги в Наланда, най-голямата обществена библиотека в град Марсилия, Франция, е подпалена". "Знанието е всичко. Злодеят разбира това повече от жертвата", добави той.

В Марсилия днес бяха забранени публичните демонстрации. Според местните власти от 19:00 ч. тази вечер ще бъде спрян и целият обществен транспорт.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон представи няколко нови мерки, в опит да спре размириците в цялата страна, предизвикани след убийството на 17-годишен младеж от малцинствена група.

ОЩЕ: Макрон обяви нови мерки, за да спре протестите във Франция (ВИДЕО)

Припомняме, че след поредната нощ на размирици бяха арестувани най-малко 875 души из цяла Франция.

На 27 юни Нахел М. беше убит в Нантер - западно предградие на Париж, след като отказа да спре за полицейска проверка на пътя. Инцидентът разпали дебати във Франция относно тактиката на полицията, която отдавна е критикувана от правозащитни групи за отношението към хората в бедните предградия, особено към етническите малцинства.

ОЩЕ: Стотици задържани в поредния ден на размирици във Франция

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес