Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вера Йоурова: Мониторингът над България продължава, включително и на свободата на словото

10 септември 2020, 14:27 часа • 3418 прочитания

Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в Европейския съюз, предаде БНР.

Това съобщи заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова пред евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Пред тях Йоурова представи оценка на механизма за сътрудничество и проверка, който се прилагаше за България и Румъния.

Като отбеляза, че България трябва да продължи работата по борбата с корупцията по високите етажи на властта, Йоурова подчерта, че наблюдението над страната ни ще продължи по новия хоризонтален механизъм, който включва и свободата на медиите. И още:

"За мен би било преждевременно да дам дата на този етап. Трябва да проследим развоя на събитията в България и да се убедим, че няма да има обрат по напредъка, който се базира на оценката от януари 2017-а година. Сега усилията ни са насочени към новия механизъм за върховенството на закона, чрез който Комисията ще продължи да работи с България, както и с другите страни-членки", каза Вера Йоурова на въпрос дали механизмът за сътрудничество и проверка над България ще бъде свален.

По повод на протестите тя каза, че действията на силите на реда трябва да са пропорционални. Уточни, че Комисията няма правомощия да се меси във вътрешните работи на страните-членки.

Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева заяви, че българите протестират за европейска България:

"Надявам се, че Европейската комисия ще избере европейските принципи и няма да се скрие зад дребната политическа математика. Днес е време Европейската комисия да избере кое ѝ е по-скъпо - демокрацията, българската демокрация, или господин Борисов".

Остри обвинения срещу управляващите в България отправи евродепутатката от Радикалната левица Клеър Дейли, която заяви:

"Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Йоурова за ситуацията в България. Мисля, че те представят картина, напълно противоположна на реалността в тази страна.

Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в Европейския съюз.

Той достатъчно хитро избягва да преследва малцинствата, така както го правят Унгария и Полша, за да си спести остри критики за това, че управлява най-корумпираната държава в ЕС с най-бедното население. Разполагаме с безспорни свидетелства за връзките му и взаимодействието му с главния прокурор Иван Гешев. Той му казва кого да преследва, как да прикрива твърденията срещу него за пране на пари в Испания, за тормоз на съдии и т.н.

Сега хората са по улиците, където полицията ги бие и пръска с лютив спрей, уважавани в обществото българи са затваряни, започнаха гладни стачки, а ние си говорим за мониторинг и напредък.

Припомням ви, че миналата година, макар и в по-малка степен, отбелязахме нещо важно - продължаващият рекет в жилищен комплекс в Поморие, където мои сънародници имат апартаменти, но не ги допускат до тях и това стана още по-зле заради пандемията, а не могат да получат справедливост от полицията и съда.

Сигурна съм, че хората, които споменавам, сега ни гледат и ни се присмиват. Гешев, когото поканихме, ни се присмива, присмива се на процедурите и механизмите на Европейския съюз, които са толкова откъснати от реалността. През април 2019 г. Европейската комисия каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка не бива да бъде отменян. Сега се колебаете как да постъпите с него. Хората по улиците в София искат да знаят дали стриктно ще следите с този мониторинг, но също така и дали ще спрете парите на тези бандити. Защото европейските фондове овластяват тези хора и им позволяват да се развихрят в пълномащабна корупция, която всъщност наказва българите. Ще ви кажа, че е абсолютна срамота, че комисията се колебае по този въпрос и е съучастник в корупция."

Ръководителката на работната група на ЛИБЕ Софи Инт Велт (Нидерландия), която на 28 август обсъди положението в България, се противопостави на прекратяването на МСП, докато още не е задействан новият контролен механизъм, като каза: "Не можем да си събуем старите обувки, преди да сме си купили нови".

Йоурова отхвърли тези обвинения и заяви, че си върши работата в условията на пълна прозрачност.

Евродепутатът от ЕНП Емил Радев заяви, че както ЕК, така и Комисията по граждански свободи и вътрешен ред на ЕП и дори председателят му Давид Сасоли са заявили, че България е изпълнила ангажиментите, които е поела преди присъединяването си към ЕС, както и че механизмът трябва да отпадне: "Като юрист не виждам правни аргументи, които да пречат на вземането на това решение. Надявам се, че в този случай комисията не прилага двойни стандарти спрямо България. Със или без механизъм, реформите в България продължават", каза той. Хорхе Бушаде от Европейските консерватори и реформисти също обвини комисията в двойни стандарти и прочете изказването на колегата си Ангел Джамбазки. 

А ето как интерпретира във Facebook заседанието на комисията евродепутатът Радан Кънев, който завърши поста си с немската поговорка "Божиите мелници мелят бавно, но сигурно":

" Днешното заседание на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в ЕП, преведено от “Брюкселски език”:

1. Мониторингът остава. Остава, защото няма напредък, а регрес по основните теми:

- корупция на високо ниво

- контрол и отчетност на Главния прокурор

2. Мониторингът ще остане дори след Общия механизъм, който важи за всички държави в ЕС.

3. Общият механизъм ще засегне темата с медийната свобода в България, наред с корупцията и правосъдието.

4. Настроенията в ЕП са остро критични. Много депутати, от различни групи, са вече добре запознати с проблемите.

5. ЕК и депутатите от северните държави открито заплашват със спиране на еврофондове, ако няма реформи.

6. Европейските институции призовават за широк реформаторски консенсус, а не самодейни политически акции, като “конституцията” на Данаил Кирилов.

7. Вниманието на европейските медии към протестите и причините за тях повишават интереса на общественото мнение. Политиците са принудени да го следват. Протестът си върши успешно работата.

Gottes Mühlen mahlen langsam, aber sicher"

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес