Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания затегна санкциите срещу Иранската революционна гвардия

24 април 2023, 15:08 часа • 1268 прочитания

Правителството на Обединеното кралство затегна санкциите си срещу иранскаия Ислямски революционен корпус като част от новите ограничения, наложени на Техеран заради предполагаеми нарушения на правата на човека, предаде АФП.

Британският външен министър Джеймс Клевърли обяви две мерки - забрана за пътуване и замразяване на активи на четири лица, както и на Революционната гвардия "в нейната цялост".

Клевърли заяви, че забраната е наложена в координация със Съединените щати и Европейския съюз, без да дава повече подробности.

Той бе подложен на многократен натиск от страна на членове на парламента да разшири санкциите срещу членове на Гвардията и да я обяви за терористична организация.

Обединеното кралство, заедно със западните си съюзници, разшири санкциите срещу висши служители в организацията след репресиите срещу протестиращите в Иран.

ОЩЕ: Нови доказателства, че Иран измъчва жестоко протестиращи, за да се признаят за виновни

От октомври миналата година насам активите на над 70 ирански длъжностни лица и организации бяха замразени в Обединеното кралство и им бяха наложени забрани за пътуване.

Четирима командири, санкционирани днес, са отговорни за насилие срещу цивилни по време на протести в Иран.

Стрелбата срещу невъоръжени протестиращи доведе до многобройни смъртни случаи, включително на деца", съобщи британското външното министерство.

"Иранският режим е отговорен за бруталните репресии срещу иранския народ и за износа на насилие по целия свят", категоричен бе Клевърли.

"Ето защо налагаме толкова санкции срещу Иран, включително и срещу Революционната гвардия в нейната цялост“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес