Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания се насочва към Латинска Америка и Африка

11 декември 2022, 07:58 часа • 3440 прочитания

Великобритания обръща поглед отвъд традиционните си съюзници към нововъзникващите сили в Латинска Америка, Азия и Африка, предаде БГНЕС.

В речта си в понеделник в Министерството на външните работи Клевърли ще подчертае необходимостта от дългосрочни партньорства - от търговията до изменението на климата, съобщиха от кабинета му.

Две седмици по-рано министър-председателят Риши Сунак заяви, че "златната ера" на отношенията с Китай е приключила, но неговото правителство ще следва "твърд прагматизъм" в отношенията с глобалните конкуренти, припомня БГНЕС.

Когато изведе страната от Европейския съюз, тогавашният министър-председател Борис Джонсън изтъкваше "Глобална Великобритания", която търси нови партньорства надалеч.

Но концепцията все още е в процес на разработване, както в областта на търговията, така и в областта на сигурността.

В речта си Клевърли ще наблегне на "сканирането на хоризонта" за по-дългосрочни цели за 10-20 години напред.

Обединеното кралство е готово да направи инвестиции с латиноамерикански, азиатски и африкански държави, които не са били "традиционни партньори" в миналото.

Тези усилия ще бъдат подкрепени от британското финансиране за развитие и от средствата на Г-7.

"Предложението на Обединеното кралство ще бъде съобразено с техните нужди и силните страни на Обединеното кралство, като обхваща търговията, инвестициите, развитието, отбраната, технологиите и изменението на климата", ще каже Клевърли.

"Това ще бъде подкрепено с надежден източник на инвестиции в инфраструктурата", ще добави той, тъй като Г-7 се опитва да се противопостави на китайската помощ за развитие.

"Ще покажем стратегическа издръжливост и готовност да се ангажираме в дългосрочен план."

Още: Великобритания одобри първата нова каменовъглена мина за последните 30 години

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес