Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия се осмелиха да заговорят за сексуалния тормоз

01 март 2018, 18:11 часа • 1302 прочитания

Няколко руски журналистки, анонимно или с имената си, обвиниха руски законодатели и длъжностни лица в сексуален тормоз като нарушиха мълчанието по въпрос, който до голяма степен остава табу в страната.

Две журналистки, които в момента отразяват работата на долната камара на руския парламент Държавната Дума, и телевизионен продуцент в независимия канал "Дожд" обвиниха анонимно Леонид Слуцки – председател на парламентарната комисия по външни работи, съобщава AFP.

50-годишният Слуцки е депутат от националистическата Либерално-демократическа партия. Една от журналистките анонимно каза за телевизията, че миналата година Слуцки "поставил дланта на ръката си върху интимните ѝ части и оттам започнал да я движи нагоре".

Телевизионна продуцентка, която също говори анонимно, каза, че Слуцки „се опитал да я целуне по устата, докато бил в телевизионното студио и опипал задните й части”.

Тогава Екатерина Котрикадзе – зам.-главен редактор на руския независим канал RTVi, стана първата жена, която открито отправи обвинения.

Котрикадзе каза по RTVi, че преди 7 години Слуцки я поканил в офиса си, за да говорят за интервю. Когато отишла, той я притиснал към стената и „започнал да я опипва и да се опитва да я целуне”.

На страницата си във Facebook Слуцки отхвърли обвиненията като „евтина, долнокачествена провокация”.

Представителят на неговата партия Игор Лебедев отговори като заплаши да спре достъпа на журналисти от телевизия „Дожд” в парламента.

Други две журналистки обаче отправиха сходни обвинения.

Журналистката и политически активист София Русова каза за прокремълското радио „Гаварит Масква” в сряда, че два пъти е била обект на сексуално насилие от длъжностни лица и веднъж от депутат.

Същия ден журналистката от прокремълския таблоид „Камсамолская правда” Елена Кривякина написа, че е била сексуално тормозена от служител в министерството на енергетиката и от депутат, когото не назова, по време на журналистически рейд преди 20 години.

Двамата мъже открито настоявали за сексуални услуги от нея и я предупредили да не казва на никого. Журналистката каза, че е решила да говори сега заради обвиненията срещу Слуцки.

„Това ясно показа, че нашето общество се променя”, написа Кривякина.

Председателят на Думата Вячеслав Володин в първия си коментар в сряда каза за икономическият всекидневник „Ведомости”, че председателите на парламентарните групи са обсъдили ситуацията с него.

„Всички описани случаи не може да не предизвикват загрижеността ми и няма да ги отмина”, каза Володин и добави, че жените може да поискат парламентарната комисия по етика да разследва случаите.

Ръководителят на партията на Слуцки Владимир Жириновски по време на телевизионен дебат в сряда нарече кандидатката за президент Ксения Собчак „курва”.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес