Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Германия застреляха нападател с нож

01 юни 2024, 09:08 часа • 2408 прочитания

Германската полиция простреля мъж, който рани шестима души при нападение с нож срещу дясна демонстрация в югозападния град Манхайм, съобщи „Гардиън“.

Нападението

На кадрите се вижда как брадат мъж с очила напада хора на централния площад Марктплац в града. Изглежда, че един човек е бил намушкан с нож в крака, а полицай, който се опитал да се намеси, е бил порязан във врата. След това друг полицай застрелял нападателя, предаде БГНЕС.

Още: Нападение с нож в Германия: Атакуваха германски политик, критик на исляма (СНИМКИ)

Един от нападнатите е Михаел Щурценбергер, германски крайно десен активист и блогър, който е трябвало да говори на митинг, организиран от Pax Europa - дясна група, която твърди, че води кампания срещу "нарастващото разпространение и влияние на политическия ислям".

Обяснението

Полицията в Манхайм заяви: "Срещу нападателя е било използвано огнестрелно оръжие." Нямаше информация за самоличността му или мотивите му, а полицията заяви, че все още не може да даде подробности за евентуални наранявания сред демонстрантите на площада.

Жива емисия, излъчвана от центъра на Манхайм, показа как Щурценбергер се подготвя да говори пред малка тълпа на събитието.

Още: Берлин разреши на Украйна да атакува цели в Русия с германски оръжия

Един от колегите му каза, че активистът е бил намушкан с нож в лицето и крака.

Раненият полицай е претърпял спешна операция.

Няколко часа по-късно властите съобщиха, че все още не могат да дадат информация за тежестта на нараняванията. Самоличността на нападателя все още не е установена.

Насилието се случва в заключителната част на кампанията за Европейски парламент, в която крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) води кампания. Голяма част от кампанията и е подчертаването на опасността, която според нея представлява миграцията от мюсюлманските страни.

Още: Германия за Украйна: Нов пакет военна помощ на стойност 500 млн. евро

Федералният министър на вътрешните работи Нанси Файзер, член на Социалдемократическата партия, заяви: "Ако разследването покаже, че зад нападението стои ислямистки мотив, това ще бъде още едно потвърждение на голямата опасност, която представлява ислямисткото насилие, за което предупреждавахме“.

Канцлерът Олаф Шолц написа в X: "Нападателят трябва да бъде строго наказан."

59-годишният Щурценбергер, който се описва като критичен към исляма журналист, е бил член на няколко крайно десни антиислямски организации, включително на движението "Пегида", което редовно организира шествия, особено в Източна Германия. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес