Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария е обявила край на "мисията за мир", ЕС обаче има едно наум

01 август 2024, 17:57 часа • 4193 прочитания

След полемиката, която принуди Унгария да даде отчет за срещите на премиера Виктор Орбан с руския диктатор Владимир Путин и с китайския президент Си Дзинпин, Будапеща е обявила край на "мисията за мир".

Това се посочва в нота, изпратена до държавите членки от унгарския министър по европейските въпроси Янош Бока, съобщават няколко дипломатически източника, цитирани от испанското издание El País.

Държавите членки обаче се съмняват, че това е вярно. Те смятат, че Орбан, който е голям провокатор, може да активира отново тази маневра, когато му е изгодно, пише медията.

Още: Заплашват Украйна заради "Лукойл", но дори няма намаление на доставките: ЕК разнищи Унгария и Словакия (ВИДЕО)

Спорната "мисия за мир"

Кризата между Будапеща и ЕС е факт заради близостта на Орбан с Русия, блокирането на средствата за военна помощ за Украйна, обявяването срещу санкциите и най-вече посещенията му при Путин в Москва, при китайския президент Си Дзинпин в Пекин и при кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп във Флорида.

Снимка: Kremlin.ru

Срещите за обсъждане на Украйна в рамките на предполагаемата "мирна мисия", които съвпаднаха с началото на шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС от страна на Унгария, разгневиха институциите на ЕС и повечето държави. Съюзът и Европейският парламент поискаха ответни мерки срещу Будапеща и вече бойкотират срещите на високо равнище, организирани от унгарското председателство на Съвета на ЕС. Блокът ясно даде да се разбере - никой не може да преговаря с диктатори от името на целия Съюз, който подкрепя Киев до победата.

Още: Унгария защити и Мадуро, след като наложи вето на решение на ЕС

Унгария дава по-лесно работни визи на руснаци и беларуси

Унгария наскоро облекчи една от формулите за издаване на работни визи, за да я разшири за граждани на Русия и Беларус. Това става в разгара на войната на Путин срещу Украйна, когато предупрежденията за саботаж и хибридна война на Москва в Европа се увеличават. Това също тревожи Брюксел. Европейската комисия разследва дали унгарската схема попада в обхвата на правилата на блока. Будапеща подчертава, че процедурите за издаване на разрешения за пребиваване са от национална компетентност и отхвърля всякакви опасения от страна на ЕС.

Чрез облекчаване на т.нар. национална карта - нова възможност, която досега беше достъпна само за гражданите на Сърбия и Украйна, Будапеща ще позволи на руснаците и беларусите да работят в Унгария в продължение на две години с възможност за подновяване, да доведат семействата си в страната и да кандидатстват за постоянно пребиваване след три години.

Унгарските власти заявиха, че това ще позволи на служителите от тези страни да работят например по разширяването на ядрената централа, която руската компания "Росатом" подготвя в европейската страна.

В рамките на схемата унгарските власти не са въвели квоти или ограничение. Според унгарски източници досега няколко десетки души от Украйна и Сърбия са се възползвали от този вид визи. Министърът на външните работи Петер Сиярто заяви в сряда, че този вид разрешение подлежи на контрол.

Още: Унгария улеснява руско-беларуските терористи: Пуска ги де факто в Шенген

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес