Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ултиматумът на Путин е толкова нереалистичен и странен, че ще има обратен ефект: Американски дипломат

15 юни 2024, 14:30 часа • 8817 прочитания

Ултиматумът, който руският диктатор Владимир Путин отправи на 14 юни, е абсолютно нереалистичен и няма да доведе до желаната от руския лидер цел, а само до обратния ефект. Това каза Уилям Кортни, бивш посланик и помощник на експрезидента на САЩ Бил Клинтън за Украйна, Русия и Евразия, в ефира на "Гласът на Америка" (ВИДЕОТО от около 18:42 мин.)

Диктаторът се надява, че неговото предложение за преговори с Украйна, предвиждащо изтегляне на украинските войски от Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области и отказ на Киев от присъединяване към НАТО, ще предизвика спорове и разногласия по време на срещата на върха за мира, започнала днес в Швейцария, смята Кортни.

Още: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО) 

"Неговото предложение е толкова странно, толкова нереалистично, че най-вероятно ще има точно обратния ефект, защото участниците в мирната среща ще станат още по-сплотени в противопоставянето на руските цели", каза Кортни.

Дипломатът добави, че путинският ултиматум показва с кристална яснота, че в Кремъл "живеят в алтернативна вселена" и не разбират съотношението на силите.

Още: Путин се изпусна, че е искал само "санитарен коридор" до Крим: Паралели с Втората световна война и коридора на Хитлер към Прусия 

"Най-голямата грешка, която лидерът на една страна може да направи, когато мисли за използване на военна сила, е да не разбере баланса на силите и да смята, че силите на неговата държава са много по-значими, отколкото са в действителност. Украйна няма да се откаже от присъединяване към Алианса, а руските сили не контролират напълно четирите области. Така че не само преговорите на този етап са абсолютно безсмислени, но освен това явно Кремъл прекалено силно вярва в собствената си пропаганда, според кояо той е много силен, а Запада е много слаб“, поясни Кортни.

Още: Путин: Руските войски изобщо не смятаха да щурмуват Киев през февруари 2022 г. (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес