Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна започна подмяна на милиони крушки с енергоспестяващи лампи по проект на ЕС

03 февруари 2023, 16:20 часа • 1663 прочитания

В Украйна започна подмяната на милиони обикновени крушки с енергоспестяващи светодиодни лампи в рамките на финансиран от ЕС проект за справяне с недостига на енергия, причинен от руските удари.

В продължение на месеци Москва системно атакува енергийната мрежа на Украйна, оставяйки милиони хора на тъмно и студено в средата на зимата.

През декември ЕС обяви, че ще финансира закупуването на 30 милиона светодиодни крушки за Украйна на стойност 30 милиона евро, за да помогне за справянето с мащабните прекъсвания на електрозахранването. "Програмата за подмяна на старите крушки с енергоспестяващи светодиодни започна тази седмица", заяви в Twitter министър-председателят на Украйна Денис Шмигал. За три дни са подменени над 750 000 електрически крушки, а следващата седмица в украинските региони ще бъдат изпратени още 6 милиона светодиодни крушки, добави Шмигал.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕС ще достави на Украйна 35 милиона светодиода, което е с 5 милиона повече от първоначално обещаното. През декември тя заяви, че те ще спестят на Украйна "един гигават" електроенергия, което се равнява на "годишното производство на една атомна електроцентрала".

"Във времена на тъмнина ние сме с нашите украински приятели", написа Фон дер Лайен в Туитър.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес