Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна осъди плановете за руски избори в окупираните територии

09 декември 2023, 18:06 часа • 2305 прочитания

Призоваваме международната общност решително да осъди намерението на Русия да проведе президентски избори в окупираните украински територии и да наложи санкции на замесените в тяхната организация и провеждане. Това се казва в изявление на украинското външно министерство от днес.

В него се настоява страните да не изпращат наблюдатели на "псевдоизборите" и се казва, че нарушителите ще "понесат наказателна отговорност".

"Всички избори в Русия нямат нищо общо с демокрацията. Те служат само като инструмент за поддържане на руския режим на власт", казаха от министерството.

Още: Зеленска: Без западна помощ, сме поставени под смъртна опасност

Русия твърди, че е анексирала Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в източната и южната част на Украйна чрез проведените миналата година референдуми, отхвърлени от Киев и Запада като недействителни, но не контролира напълно никоя от тях.

Руският президент Владимир Путин каза в петък, че ще се кандидатира отново за президент, което предполага да остане на власт поне до 2030 г. През 2018 г. той спечели изборите със 77.5% (около 56,5 млн.) от гласовете, като получи 92% от тези на гласувалите в Крим.

Руски войници се оплакват от калпавите севернокорейски боеприпаси

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес