Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна очаква F-16 и ракети с обсег 500 км в следващите военни пакети

05 февруари 2024, 14:57 часа • 9147 прочитания

В следващите пакети с военна помощ от страна на западните съюзници Украйна очаква изтребители F-16 и ракети с обсег на действие 300-500 километра. Това заяви командващият Обединените сили генерал-лейтенант Серхий Наев.

Според него този ход "ще позволи на украинските отбранителни сили да постигнат още по-големи успехи на бойното поле и да освободят територията от врага". Той обаче не даде повече подробности.

Още: Украйна се приближава към целта за F-16 (СНИМКА)

F-16 за Украйна - кога?

Украински пилоти вече летят в небето на многоцелевите американски изтребители F-16 с инструктори. Наскоро беше официално обявено, че първата група украински пилоти е завършила програмата за основно обучение в Обединеното кралство и е започнала обучение на изтребители в Дания. Такава програма ще има и в Румъния.

През декември 2023 г. Нидерландия разкри, че правителството на страната е взело решение да подготви 18 изтребителя F-16 за прехвърляне в Украйна. Днес стана ясно, че към тях ще има още 6 самолета - т.е. общо стават 24.

Отделно от това Дания ще прехвърли 19 изтребителя, а това ще стане през второто тримесечие на 2024 година. Белгия обеща на Киев доставка за 2025 г.

Още: Украйна: Първите въздушни победи на F-16 срещу Русия ще са още тази година

Далекобойните ракети

Що се отнася до далекобойните оръжия, то най-големите спорове се водят в Германия - за доставка на ракети "Таурус" с обсег 500 км. Канцлерът Олаф Шолц вече месеци наред се противопоставя на такъв военен пакет, за да не се стигне до ескалация с Русия - тъй като украинците ще могат да поразяват дълбоко на руска територия. Така или иначе, те вече го правят с помощта на дронове: "Невъзможно е да защитим Санкт Петербург от дронове": Признание от руския парламент.

Снимка: Getty Images

На 17 януари Бундестагът отказа да одобри изпращането на крилатите ракети в Киев, но се оказа, че е имало процедурни нарушения.

Още: Купуваме ракети "Таурус" от Германия, пращаме повече Storm Shadow: Лондон с решение за Украйна

Към момента основните далекобойни ракети, с които украинската армия разполага, са британските Storm Shadow, френските SCALP и американските ATACMS (с по-малък обсег, версия до 165 км вместо 300 км).

Оръжията, които променят играта в Украйна

В отговор на въпрос кои оръжия са изиграли решаваща роля на бойното поле до момента, Наев заяви, че през първия месец от пълномащабното нахлуване на Русия това са били противотанковите ракетни комплекси NLAW, Javelin и преносимите зенитно-ракетни комплекси Stinger, Starstreak и Piorun, предоставени от страните партньори.

Впоследствие гаубиците M777A1, FH70 и самоходните артилерийски установки "Цезар", AHS Krab, PzH-2000 и M109 са помогнали да се компенсира предимството на руснаците, посочи генерал-лейтенантът, цитиран от УНИАН.

Освен това той отбеляза важността на прехвърлянето в Украйна на системите за противовъздушна отбрана със среден обсег HIMARS и M270 MLRS, както и на NASAMS, IRIS-T и Patriot. "Получихме надеждна защита от вражеските балистични ракети "Искандер" и "Кинжал"", тълкува Наев.

Още: Дай на Украйна ракети "Таурус": Коалиционните партньори на Шолц засилват натиска

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес