Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна наложи санкции срещу проруски депутат

19 февруари 2021, 23:00 часа • 3349 прочитания

Украйна наложи санкции срещу влиятелния проруски депутат Виктор Медведчук, позовавайки се на разследване за "финансирането на тероризма".

Медведчук, 66-годишен близък съюзник на руския президент Владимир Путин, е бил многократно обвиняван в Украйна за бизнес в Русия. В петък Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна наложи санкции срещу Медведчук, съпругата му Оксана Марченко, петима руски граждани и 19 компании.

"Ще бъдат наложени санкции върху цялото имущество на Медведчук", каза секретарят на съвета Алексей Данилов пред репортери. По думите му Медведчук и Марченко са фигурирали в криминално разследване за "финансиране на тероризма", но не предостави допълнителни подробности относно статуса им по случая. Данилов не предостави и допълнителни подробности за санкциите, които се нуждаят от одобрението на президента Владимир Зеленски, за да влязат в сила.

В изявление партията на Медвечук "Опозиционна платформа-За живота" определи санкциите като "акт на политическа репресия". "Днес Украйна е на една крачка по-близо до диктатурата", заяви тя и добави, че е започнала процедури за импийчмънт на президента Владимир Зеленски.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес