Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна евакуира стотици деца заради тежката ситуация в Покровското направление на фронта

04 август 2024, 19:45 часа • 2250 прочитания

Повече от 700 деца от четири общини в Донецка област ще бъдат евакуирани далеч от фронтовата линия, заяви губернаторът на региона Вадим Филашкин на 4 август. Причината - там продължават тежките сражения в посока Покровск.

Още: Окупираните от Русия украински земи бяха разтърсени от взривове (ВИДЕО)

Стотици деца и семействата им се евакуират

Филашкин направи съобщението след провеждането на среща за ситуацията със сигурността на местно ниво, по-специално в селата Хродовка и Новохродовка в Покровски район, които са на фронтовата линия.

Хродовка и Новохродовка сега се намират на около 5 км от фронта. В началото на 2024 г. селата са били разположени на около 20 километра от линията на сражения.

"Трябва да евакуираме 744 деца и техните семейства от четирите общини в по-безопасни райони на Украйна", каза Филашкин.

Още: Неутрална от НАТО Украйна - как ще се опази тогава от Путин?

Заповедта за задължителна евакуация е издадена за децата с техните родители или законни настойници, тъй като руските сили всеки ден атакуват тези общини с въздушни бомби, каза Филашкин.

Евакуацията на децата ще се извършва с бронирани автомобили, "защото врагът активно използва безпилотни самолети на територията на тези общини", добави Филашкин в своя канал в Telegram.

Още: Яростни вътрешни критики към Зеленски, че се меси на военните (ОБЗОР - ВИДЕО)

На 30 юли президентът Володимир Зеленски заяви, че Русия е започнала да концентрира усилията си на изток, "хвърляйки всичко, с което разполага", в посока Покровск, след като подновената офанзива в Харковска област се провали.

По данни на местните власти в Покровск, който в момента се намира на около 20 км от фронтовата линия, остават около 60 000 души, включително 4000 деца.

Всеки месец се евакуират средно около 500 души, а 4000 деца вече са евакуирани от Покровск, пише Kyiv Independent.

Още: Напредък, а какъв е резервът: Смущаващи данни за руската армия (ОБЗОР - ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес