Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е поразила с HIMARS 50 руски склада за боеприпаси

25 юли 2022, 16:11 часа • 5467 прочитания

Украинските сили са разрушили около 50 склада за оръжия на руснаците в Украйна с помощта на американските ракетни системи HIMARS. Това съобщи министърът на отбраната Олексий Резников в понеделник.

„Нашите артилеристи използват HIMARS много прецизно – работят като хирург със скалпел“, заяви той. "Унищожаването на складовете прекъсва руските логистични вериги и предотвратява възможностите им за активни бойни действия и масиран обстрел по нашите сили".

Системите HIMARS бяха доставени от САЩ на Украйна миналия месец. Украинците вече разполагат с 16 такива оръжия, а след обявената нова помощ на стойност 270 млн. долара ще имат общо 20.

Според Резников украинската артилерия е нанесла "прецизни удари" по няколко моста. Той не даде повече пояснения, но се предполага, че става дума за три моста в окупираната от Русия Херсонска област, където окупаторите заявиха, че е извършен обстрел с реактивни системи през последната седмица.

Русия твърди, че е унищожила няколко системи HIMARS, но Украйна отрича. Нападнатата страна осъзнава колко важно е това оръжие на фронта, тъй като има по-широк обхват и висока прецизност за разлика от украинската артилерия от съветско време.

ОЩЕ: Като по учебник: Как украинците използват американските гаубици M777 срещу врага

ОЩЕ: Войната в Украйна: Руснаците виждат HIMARS навсякъде, украинците натискат в Херсон

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес