Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинските служби задържаха руски агент, планирал да взриви важна жп линия

14 март 2024, 13:38 часа • 11170 прочитания

Украинец, заподозрян в сътрудничество с руското военно разузнаване и в планиране на взрив на железопътна линия в Харковска област, е бил задържан. Това съобщи Службата за сигурност на Украйна (СБУ) на 14 март.

Какъв е бил планът му?

Предполагаемият диверсант е обвинен, че се е опитал да унищожи електропроводи и подвижен състав с помощта на самоделно взривно устройство - в опит да прекъсне доставките на гориво и боеприпаси, насочени към украинските сили в посока Лиман.

Още: Руските агенти и българските помагачи - история като на Еврото и Нотариуса: Говори Бойко Ноев (ВИДЕО)

В публикация в "Телеграм" СБУ съобщи, че плановете на мъжа са били разкрити, преди да има възможност да ги осъществи, а самоличността на руските му контакти е била установена.

"В резултат на специалната операция е задържан вражески диверсант, който се е опитал да взриви електропроводите на железопътните линии и подвижния състав в близост до възловата гара", заявиха от украинската служба.

Кой е задържаният?

Атентаторът се оказа местен жител, който е работил за Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили (известно като ГРУ)", допълват от агенцията.

"Освен това по време на разследването бяха получени доказателства за изпълнението на друга задача от страна на обвиняемия - той е събирал информация за местонахождението на базите на подразделенията на въоръжените сили в Харков и Павлоград, Днепропетровска област", гласи съобщението на СБУ.

Още: Сърбия освободи бивш шеф в украинските служби, обявен от Киев за предател

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес