Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински зам.-министър: Украйна ще съди Полша и ЕС, ако удължат забраната за износ на зърно

07 септември 2023, 13:10 часа • 2805 прочитания

В случай на удължаване на забраната за износ на зърно или при въвеждане на нови ограничения от Европейския съюз Украйна ще заведе дело в Световната търговска организация (СТО). Това заяви заместник-министърът на икономическото развитие, търговията и земеделието на Украйна Тарас Качка. 

На 15 септември изтича забраната, наложена върху доставките на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия.

„С пълното ни уважение и благодарност към Полша, но ако бъдат въведени забрани след 15 септември, Украйна ще подаде иск в СТО срещу Полша и ЕС“, заяви Качка в коментар, публикуван на 7 септември в Politico.

ОЩЕ: Зеленски срещу България и още 4 страни: Не превръщайте Украйна в мишена (ВИДЕО) 

Той отбеляза, че „предвид духа на приятелство и солидарност между Украйна и ЕС“, Киев не възнамерява да предприема незабавните ответни мерки, които бяха обещани на 19 юли от първия вицепремиер и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко. В писмени коментари, изпратени в отговор на въпроси на POLITICO, Качка също така отхвърли твърденията на европейски служители, че украинските износители правят дъмпинг или увеличават доставките, което би могло да оправдае разширяването на ограниченията за внос.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес