Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туск има резерви към последната оферта за Brexit

04 октомври 2019, 11:49 часа • 1925 прочитания

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа днес в Twitter, че ЕС има съмнения относно последното предложение на Великобритания за Brexit, но каналите за диалог остават отворени.

„Днес имах два телефонни разговора за Brexit – първо с Дъблин, а след това с Лондон. Моето послание към ирландския премиер Лио Варадкар е: Заставаме изцяло зад Ирландия. Моето послание към британския премиер Борис Джонсън: Оставаме отворени, но все още не сме убедени“, поясни Туск, който ще има ключова роля в срещата на лидерите на ЕС за Brexit на 17 октомври в Брюксел.

Работната група на Европейския парламент по въпроса за Brexit също обяви, че не би подкрепила новите предложения на Лондон в сегашния им вид. Според групата тези предложения „в последната минута“ не дават необходимата сигурност за ирландската граница.

Новите идеи Лондон не отговорят ни най-малко на постигнатите в досегашното споразумение договорености за ирландската граница, смятат евродепутатите.

Сред новите идеи на Джонсън са митническа граница между Северна Ирландия и Републиката и митнически проверки в Ирландско море. Според тях, нефункциониращият на този етап местен парламент в Северна Ирландия ще има и право на вето на във всички бъдещи договорености между Лондон и Брюксел.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес