Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тони Блеър: Можем да спрем Brexit

25 ноември 2016, 10:22 часа • 1564 прочитания

Бившият английски премиер Тони Блеър коментира, че според него е възможно Brexit да не се осъществи.

"Brexit може да бъде спрян, но това трябва да стане с желанието на хората. Те вече ясно си дават сметка, че излизането на Великобритания от ЕС няма с нищо да им помогне, дори напротив. Ако има нов референдум се надявам, този път хората да не се излъжат и да не вярват толкова силно в пропагандата и манипулациите от страна на някои политически лидери в страна", коментира Блеър пред CNN.

"Какво ще се случи със страната ни, ако наистина излезем от ЕС? Ще ни забранят ли достъпа до единния европейски пазар? Според мен, ние трябва да кажам: Ок, взехме това решение, но размислихме. Преди не виждахме последиците от излизането, но сега ги виждаме и не сме толкова сигурни", коментира Блеър.

Не на това мнение е настоящият премиер на Англия Тереза Мей. Според нея не трябва да има още един референдум по темата. Тя настоява, че "Brexit означава Brexit" и няма връщане назад. Тя се ангажира да задейства процеса по излизане на Великобритания от европейската общност през март другата година.

Другите страна-членки на ЕС не смятат да позволят на Великобритания да излезе суха от Brexit. Повечето от държавите са на мнение, че Обединеното кралство трябва да плати своята цена за излизане от общността. Освен това, единният европейски пазар трябва да се затвори за англичаните, щом те не желаят да бъдат част от ЕС.

 

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес