Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тимерманс буквално се подигра на Великобритания заради организацията за Brexit

18 юли 2019, 07:37 часа • 9428 прочитания

Британските министри "тичаха наоколо като идиоти", когато дойдоха да преговарят за Brexit, каза холандецът Франс Тимерманс за неподготвеността на Лондон относно процеса, пише БГНЕС по информация на BBC.

Заместник-председателят на ЕК, който беше и кандидат да оглави Европейската комисия, каза още, че очаквал "нещо подобно на магиите на Хари Потър" от британските представители. Вместо това, те се оказали "като ефрейтор Джоунс от Армията на татко", според Тимерманс, който оприличи британските преговарящи на известен на Острова герой от комедиен сериал, който говори несвързано и често вика "Не се паникьосвай!".

Всичко това Тимерманс каза в интервю за предаването на BBC "Панорама", което ще се излъчи по британската обществена телевизия по-късно днес.

Преговорите за сделка за условията на раздяла между Великобритания и Европейския съюз започнаха през 2017 година. В края на следващата година беше договорена сделка на ниво изпълнителна власт, но проблемите едва започваха. Британските депутати отхвърлиха на три пъти договореното от екипа на Тереза Мей, което доведе до поредица отлагания и насрочването на Brexit за най-късно 31 октомври тази година - засега.

"Мислехме, че британските преговарящи са блестящи", казва Тимерманс, "Мислехме, че в някой трезор в Уестминстър ще има книга като на Хари Потър, в която са описани всички номера и какво да се прави".

Но Тимерманс видял поведението на първия британски преговарящ Дейвид Дейвис и преосмислил очакванията си: "Видях, че не идва в Брюксел, не преговаря. Позираше на разни други места и тогава си казах - леле, Боже, те нямат план!" Франс Тимерманс казва, че това било наистина шокиращо, защото именно британците искат излизане от ЕС, а нямат стратегия как да се случи.

Холандецът е дал интервюто още преди Тереза Мей да обяви, че ще се оттегли от премиерския пост. Без да знае, че следващия премиер най-вероятно ще е Борис Джонсън, Франс Тимерманс критикува и него. "Може да съм малко краен, но дойде времето да сме крайни. Така и не разбрах дали Джонсън е искрен. През цялото време имах впечатлението, че играе някаква игра", казва Франс Тимерманс за бившия външен министър на Великобритания.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес