Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Среща Джонсън-Туск в Ню Йорк без пробив по сделката за Brexit

24 септември 2019, 08:21 часа • 1458 прочитания

Британският премиер Борис Джонсън повторно призова за "гъвкавост" ЕС в преговори за Brexit по време на среща с председателя на Съвета Доналд Туск в Ню Йорк.

Джонсън и Туск се срещнаха в кулоарите на Генералната асамблея на ООН.

Британският премиер подчерта пред Туск, че неговото предпочитание е за споразумение за излизането, заяви говорител на "Даунинг стрийт" и добави, че двойката е обсъждала намирането на алтернатива на така наречения "ирландски бекстоп".

Те също така са обсъдили три документа, изпратени наскоро от Лондон, с идеи за замяна на разпоредбите за бекстопа в сделката за Brexit, постигната миналата година, но отхвърлена от британските законодатели, предаде БГНЕС.

"Премиерът подчерта, че за да постигнем сделка, ще трябва да видим движение и гъвкавост от ЕС", каза говорителят. "Лидерите се съгласиха да поддържат връзка през следващите седмици", добави той.

Туск туитва: "Няма пробив. Няма срив", добавяйки, че "няма време за губене".

Срещата идва, след като главният преговарящ по Brexit в ЕС Мишел Барние заяви в понеделник, че настоящата позиция на Лондон не предлага никаква „основа за намиране на споразумение“ за напускане на блока.

Британското правителство призна, че излизането без споразумение може да доведе до недостиг на храна и да предизвика граждански вълнения.

Джонсън е провел също 30-минутна среща с белгийския премиер Шарл Мишел, на която е бил обсъден Brexit, заяви говорителят на британския премиер. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес