Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Случаи на повторно заразяване с коронавирус в Белгия и Нидерландия

25 август 2020, 12:10 часа • 3362 прочитания

Двама пациенти от Нидерландия и Белгия, възстановили се от коронавирус, отново са с COVID-19, съобщи Нидерландската телевизионна корпорация (NOS), позовавайки се на вирусолози.

По-рано изследователи от университета в Хонконг (HKU) съобщиха за потвърден случай на повторна инфекция. Генетичното изследване показа, че вирусовите щамове, открити в пациента през април и август, са "напълно различни".

В Нидерландия е открита втора инфекция при възрастен пациент с отслабена имунна система, каза вирусологът Марион Копманс. Тя обясни, че всички инфекции имат различен генетичен код и за официално потвърждение на повторна инфекция е необходимо да се докаже, че РНК на коронавирусът е различен.

В Белгия жена от Льовен, която преди три месеца се е заразила с коронавируса, е била инфектирана отново.

"Има достатъчно разлики, за да можем да говорим за различен щам и втора инфекция", каза вирусологът Марк ван Ранст. Пациентката има лека инфекция и тялото произвежда по-малко антитела.

"В този случай антителата за първи път не помагат достатъчно за предотвратяване на повторна инфекция", добави той, цитиран от БГНЕС.

От СЗО също потвърдиха, че не изключват възможността от повторно заразяване с вируса.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес