Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словенската опозиция поиска от съда да отмени признаването на Палестина

03 юли 2024, 17:45 часа
Реклама

Словенската консервативна опозиция подаде искане до Конституционния съд на страната да анулира решението на парламента за признаване на палестинска държава.

На 4 юни словенският парламент прие декрет за признаване на палестинска държава, като продължи гласуването въпреки опитите на опозицията да го провали, предаде АФП, цитирани от БГНЕС. Този ход на лявоцентристката коалиция последва признаването на палестинска държава от три други европейски държави в отговор на опустошителната война в Газа.

В подадената в съда жалба словенската опозиция заяви, че решението за продължаване на гласуването в парламента нарушава парламентарния правилник и конституцията.

Още: Официално: Словения призна палестинската държава

"Призоваваме Конституционния съд да го обяви за невалидно", се казва в съдебното заявление на Словенската демократическа партия (СДС), ръководена от бившия министър-председател Янез Янша, и партията Нова Словения (НСи). Тя обвинява правителството в "подкопаване на демократичните процедури", се посочва в исковата молба, публикувана на уебсайта на СДС.

СДС твърди, че признаването на палестинска държава "нанася дългосрочни щети на Словения, като подкрепя терористичната организация Хамас". Партията е поискала консултативен референдум за признаването, който да предшества парламентарния вот.

Още: Словенското правителство реши да признае Палестина (ВИДЕО)

С подаването на искането непосредствено преди гласуването на 4 юни СДС очакваше да го отложи, тъй като законът определя 30-дневен срок, преди депутатите да могат да гласуват по оспорван законопроект. Но депутатите от управляващата партия "Движение за свобода" (ДС) на министър-председателя Роберт Голоб отхвърлиха предложението на СДС. Те цитираха тълкувания, според които 30-дневният срок се отнася само за законопроекти, а не за укази като този за признаване на чужда държава.

Седмица преди Словения Испания, Ирландия и Норвегия признаха палестинска държава, с което броят на страните, които са направили това, достигна 146 от общо 193-те държави членки на ООН.

Още: Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес