Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски към Стармър: Благодаря за непоклатимата британска подкрепа за Украйна

05 юли 2024, 22:50 часа • 2058 прочитания

Украинският президент Украйна Володимир Зеленски благодари на лидера на британските лейбъристи Киър Стармър, който е и нов британски премиер, за неговата непоклатима подкрепа за Украйна, предаде Франс прес. Благодарностите бяха отправени в телефонен разговор между Зеленски и Стармър.

Още: Анализ: Европа се опитва да нареди пъзела със системите Patriot за Украйна

"Координирахме нашите позиции преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващата седмица, където ще стане до голяма степен въпрос за подкрепата за Украйна", заяви украинският президент. "Признателен съм на британския премиер Стармър, че потвърди принципната и непоклатима подкрепа на Обединеното кралство за Украйна", заяви Зеленски в "Екс" относно проведения телефонен разговор.

Още: Зеленски не изключи участие на Путин на следващата мирна среща за Украйна

Лондон е един от основните поддръжници на Киев още от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Великобритания доставя оръжия и финансови средства на Украйна и обучава някои украински военни, пише БТА.

Още: Ермак прави това, което му казвам аз: Зеленски за критиките към началника на кабинета си (ВИДЕО)

Киър Стармър вече обеща, че тази подкрепа няма да се промени. Той изрази тези уверения както в телефонния разговор със Зеленски, така и по-рано по време на проведен разговор с президента на САЩ Джо Байдън. Партията на Стармър спечели предсрочните парламентарни избори във Великобритания вчера и сложи край на 14-годишното управление на британските консерватори.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес