Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения премахва частично ограниченията

11 февруари 2021, 20:40 часа • 1021 прочитания

Словения обяви частично премахване на ковид ограниченията следващата седмица. Ще бъде възобновена работата на началните училища след значителното подобрение на здравната обстановка в страната, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Словения е частично блокирана от октомври, като училищата и магазините от несъществено значение са затворени, а пътуванията на гражданите извън родните им общини са забранени. Въпреки това, броят на новите случаи на коронавирус и на приетите в болница пациенти е намалял през последните седмици, което означава, че страната може да се върне към така наречената „оранжева фаза“ - третото от петте нива на предупреждение за коронавирус.

Отменя се забраната за пътуване и вече ще може да се пътува из цялата страна, обяви вътрешният министър Алес Хойс. Ограниченията за пътуване между регионите ще бъдат премахнати от понеделник. Публичните събирания също ще бъдат отново разрешени с участието на до 10 души в тях. От понеделник всички ученици от началното училище ще се върнат в класните стаи заедно с учениците от последния гимназиален курс.

Всички магазини и услуги ще могат да отворят отново от понеделник, при условие че се придържат към мерките за безопасност като седмични тестове за служителите. Остава в сила полицейският час между 21:00 и 6:00 ч., докато ситуацията не се подобри допълнително.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес