Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения изпревари Беларус за място в Съвета за сигурност на ООН

07 юни 2023, 13:32 часа • 1037 прочитания

Словения беше избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2024-2025 г. На първия кръг от гласуването във вторник Любляна получи необходимата подкрепа от две трети от държавите членки на ООН и победи Беларус в групата на Източна Европа.

Словения ще бъде член от 1 януари 2024 г. до края на 2025 г. и ще председателства Съвета за сигурност през септември 2024 г., по време на редовната сесия на Общото събрание на ООН.

"Днес е голям ден за Словения", заяви министърът на външните работи Таня Файон, цитирана от Euractiv.

Премиерът Роберт Голоб определи гласуването като "един от най-големите успехи на Словения в международната дипломация".

Вотът се проведе след повече от година кампании, водени от две поредни правителства, в рамките на които словенски официални лица проведоха разговори с представители на почти 190 държави. Страната стартира кандидатурата си под ръководството на дясното правителство на бившия министър-председател Янез Янша в края на 2021 г. - по настояване на западните съюзници.

Словения беше скептична по отношение на прогнозите за резултата от гласуването. Официални лица неколкократно заявиха, че са умерени оптимисти, защото не е сигурно как ще гласуват африканските и азиатските страни, като се има предвид, че много от тях не споделят гледната точка на Запада за войната в Украйна.

Ето защо кампанията на Любляна се фокусираше върху дългогодишните външнополитически приоритети на Словения като изменението на климата, равенството между половете и помощта за развитие.

В крайна сметка Словения получи 153 гласа, а Беларус - само 38.

Любляна вече веднъж е била член на Съвета за сигурност на ООН - през 1998-1999 г., когато е избрана на първия тур, въпреки че има двама конкуренти - Македония и Беларус. През 2011 г. тя прави нов опит, но е победена от Азербайджан след повече от десет кръга на гласуване.

Съветът за сигурност на ООН е постоянно действащ орган, който се състои от пет постоянни членки – Китай, Русия, Франция, Великобритания и САЩ, както и от 10 непостоянни, избирани на териториален принцип. Разпределението е следното - 3 от Африка, 1 от Източна Европа, 2 от Латинска Америка и Карибите, 2 от Азия, 2 от Западна Европа и други държави.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес