Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След атаките в Брюксел Facebook включи опцията отбелязване, че си в безопасност

22 март 2016, 13:23 часа • 4944 прочитания

Социалната мрежа Facebook активира опцията за отбелязване, че си в безопасност (Safety Check) след атентатите в Брюксел от 22 март. Много потребители на мрежата поискаха тя да бъде включена, за да се знае дали близки и приятели са в безопасност, информира Independent.

По принцип Facebook включва противоречивата опция при определени събития, като критиките са, че това отнема време.

Инструментът се използва от потребителите, за да кажат, че са на сигурно място и в безопасност в случаи на терористични атаки и природни бедствия. Ако Facebook познае, че потребители са в близот до такова място, то им се съобщава, че могат да се отбележат.

Опцията не беше включена веднага след взривовете на летището в Брюксел и в метрото в централната част на града до европейските институции. За това Facebook беше критикувана на фона на ограничените телефонни мрежи заради претоварване.

По-рано днес при взривове на летище "Завентем" загинаха поне 17 души, а над 30 бяха ранени. Малко след експлозиите на летището взривове разтърсиха и белгийското метро. По последни данни в метрото загиналите са 20, а общо се говори за над 30 жертви и над 100 ранени, но няма официално потвърждение.

Белгия вдигна нивото на тревога от терористична заплаха от трета на четвърта степен – най-високото възможно.

Белгийският премиер Шарл Мишел потвърди, че става дума за терористични атаки.

Информацията е обновена в 16.30 часа.

 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес