Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 50 години чакане: Словения отвори първата джамия в страната

03 февруари 2020, 19:40 часа • 2569 прочитания

В столицата на Словения, Любляна, бе открита първата джамия в страната, информира АФП. Това се случи след преодоляване на редица финансови препятствия и победа над десни опозиционни партии, 50 години след отправеното искане за изграждане.

Противниците на проекта - включително тези, които критикуват катарското му финансиране - многократно са се опитвали да го спрат, а на мястото бяха намирани свински глави и кръв.

Главата на ислямската общност, мюфтията Неджад Грабус, заяви, че откриването на джамията е "повратна точка".

"Словения е последната бивша югославска държава, сдобила се с джамия, превръщайки Любляна в столица, а не в провинциален град на края на света", каза той на пресконференция.

Мюсюлманите в страната с преобладаващо католическо мнозинство за първи път подават молба за изграждане на джамия в края на 60-те години на миналия век, докато Словения все още е част от бившата комунистическа Югославия. Накрая общността получи разрешение преди 15 години, но се натъкна на опозиция от десни политици и групи, както и на финансови проблеми. Строителството, започнало през 2013 г., струва около 34 милиона евро (39 милиона долара), от които 28 милиона евро са катарски дарения.

Разположена в полуиндустриална зона на Любляна, джамията, която може да побере до 1400 души, представлява сърцевината на ислямски културен център. В него се помещават офиси на общността; образователен център с библиотека; ресторант; баскетболно игрище; жилища за мюсюлманския клир; и 40-метрово минаре.

Всички постройки на територията на центъра са изградени от бял бетон, комбиниран със стомана, стъкло и дърво. Голям син купол се издига във вътрешността на джамията, стигащ сякаш до небето и наподобяващ известни джамии като Синята джамия в Истанбул.

Досега мюсюлманите - които съставляват 2,5% от населението от 2 милиона души в страната и втората по големина религиозна група според преброяването през 2002 г. - провеждаха церемониите си в наети спортни зали или други сгради.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес