Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швеция е готова да разположи ядрени оръжия в случай на война

13 май 2024, 13:01 часа • 9230 прочитания

Шведският премиер Улф Кристершон повдигна въпроса за възможността в страната му да бъдат разположени ядрени оръжия в случай на война.

„В случай на война това е съвсем различен въпрос. Ако се случи най-лошото, демократичните държави в нашата част на света, разбира се, трябва да могат да се защитят от държави, които могат да заплашват с използване на ядрени оръжия", заяви Кристершон с очевидна препратка към Русия и диктатора Владимир Путин.

Премиерът на Швеция добави, че цялото членство на скандинавската страна в НАТО и цялата шведска отбрана са насочени към предотвратяване на подобна ситуация. „Ако Украйна беше член на НАТО, тя нямаше да бъде нападната от Русия“, каза министър-председателят, цитиран от Expressen.

Още: Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Ядрените заплахи на Русия

Руското министерство на отбраната обяви наскоро подготовка за учения, включващи използването на тактически ядрени оръжия. Анализаторите от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) предполагат, че Москва често е използвала подобни заплахи, за да принуди Запада да спре военната помощ за Киев.

Снимка: Pixabay

Още: Русия със заплахи към Франция и F-16, пак дрънка ядрено оръжие

Властите в САЩ все пак не виждат причина за използване на ядрени оръжия от страна на Москва. Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис смята, че Путин блъфира за използването на ядрено оръжие.

Междувременно Беларус обяви същия ход като Путин, което за пореден път демонстрира синхрона между диктатора Александър Лукашенко и стопанина на Кремъл, що се отнася до войната в Украйна и ескалацията срещу западните държави.

Припомняме, че Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО.

Още: Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес