Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще наложат ли на Острова 4-дневна работна седмица?

24 септември 2019, 09:50 часа • 9104 прочитания

През последните месеци във Великобритания все по-често се обсъжда темата за намаляването на работното време. Засега сравнително малък брой британски компании са готови да експериментират с по-малко работни дни на служителите си, но без да намаляват заплатите им.

Именно това обещава основната опозиционна сила на Острова. Лейбъристката партия уверява, че ако дойде на власт, ще въведе 4-дневна работна седмица в цялата страна, като част от 10-годишен план за намаляване на средната продължителност на работното време.

Икономическият гуру на лейбъристите Джон МакДонъл обяви предложението на годишната конференция на партията. "Следващото лейбъристко правителство ще намали средната работна седмица на пълен работен ден до 32 часа в рамките на десетилетие. По-кратка работна седмица без загуба на заплащане", каза МакДонъл, цитиран от Guardian.

Той не обясни как точно ще изглежда по-кратката работна седмица, но 32 часа се равнява на четири 8-часови работни дни или 5 дни, в които се работи малко над 6 часа.

МакДонъл изтъква, че именно благодарение на усилията на синдикатите средната работна седмица на Острова е намаляла от 65 часа през 1860 г. до 43 часа през 70-те години на 20 век.

Но през последните десетилетия връзката между увеличаването на производителността и по-кратките работни часове е прекъсната. "Време е да поправим това. Трябва да работим, за да живеем, а не да живеем, за да работим", категоричен е лейбъристът.

Как точно лейбъристите предлагат да се намалят работните часове и какво е мнението на бизнеса и работниците, прочетете в Expert.bg.

 

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес