Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сблъсъци в Мадрид в началото на предизборната кампания на партия VOX (ВИДЕО)

07 април 2021, 22:50 часа • 2200 прочитания

По време на митинг на испанската крайнодясна партия VOX в квартал Вайекас в Мадрид избухнаха сблъсъци между полицията и левицата, протестиращи срещу митинга на крайнодесните. Има задържани и ранени, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

VOX реши да организира кампания за стартиране на предсрочна предизборна кампания в автономна област Мадрид на 4 май в Пуенте де Вайекас. Местните жители смятат появата на крайнодесните тук за провокация и организират протестната акция.

На последните избори 5% от гласоподавателите са гласували за VOX във Вайекас, докато левите партии спечелиха 77%. Мястото на действието е площадът на Конституцията, който популярно се нарича „Червения площад“.

След началото на митинга на VOX, протестиращите привърженици на лявоориентирани партии, включително представители на антифашистки организации, започват да хвърлят камъни и бутилки по полицейския кордон, разположен по периметъра на митинга. Полицията използва палки. Радикални групи също изграждат барикади от контейнери, блокирайки близките улици. Има задържани и ранени.

"От установяването на демокрацията в Испания правото никога не е печелило тук. Ние сме зона на работническата класа и не ни харесва фактът, че фашистите идват тук", каза местен жител на име Селио. Тя е облечена в лилави дрехи - символ на феминизма. Тя смята, че VOX се опитва да „върне страната към Средновековието“ с идеите си за жените и мъжете и дори „отрича да има насилие над жени“. На митинга на VOX присъстват лидерът му Сантяго Абаскал и кандидатът за поста премиер на автономна област Мадрид от тази партия Росио Монастерио. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес