Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С много мъки изключват Русия от Международната федерация на журналистите

31 януари 2023, 16:58 часа • 1510 прочитания

Международната федерация на журналистите (IFJ), която представлява 600 000 репортери от 146 държави, е инициирала изключването на Съюза на журналистите на Русия от редиците си, съобщи "Ройтерс" във вторник.

IFJ обяви решението си, след като журналистически съюзи от Финландия, Норвегия, Дания и Исландия заплашиха да се оттеглят от федерацията в знак на протест срещу "корупционната дейност" на IFJ.

Четирите държави обвиниха международната федерация, че позволява на журналисти, работещи за руските държавни медии от Украйна, да запазят членството си, въпреки че Руският съюз на журналистите създаде нови офиси в четирите частично окупирани украински територии. Става въпрос за Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие - Москва незаконно ги анексира по време на войната.

IFJ отхвърли обвиненията, като ги нарече "неверни, клеветнически и вредни", съобщи "Ройтерс". Само че ръководителят на Руския съюз на журналистите Владимир Соловьов открито призна, че е открил нови офиси в анексираните региони на Украйна.

Според контролираната от Кремъл информационна агенция РИА Соловьов е заявил, че зад решението за изключване на Руския съюз на журналистите от IFJ стоят украински журналисти, "подкрепяни от скандинавците и балтийските държави". По думите му - според устава на организацията е "невъзможно да се изгони руски съюз за това".

Ръководителят на Норвежкия журналистически съюз Даг Идар Трюгестад заяви, че профсъюзите от години се борят за въвеждане на демократични правила в IFJ, както и за прозрачност на решенията и разходите. "Вярваме, че това (оставката ни - бел. ред.) е единственото нещо, което може да спаси IFJ. Промените трябва да бъдат наложени", каза той.

И председателят на Финландския журналистически съюз Хане Ахо, и Трюгестад заявиха, че руснаците са открили офиси в незаконно окупираните територии на Украйна "съвсем спокойно, без международната федерация да изгони руския съюз".

Впоследствие IFJ съобщи, че изпълнителният комитет на организацията е започнал официална процедура за временно отстраняване и изключване на Руския съюз на журналистите.

ОЩЕ: След Грозев: Москва издирва руски журналист, чиято смърт Украйна фалшифицира през 2018 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес