Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски БТР-и горят в Украйна, а Путин говори за нов световен ред (ВИДЕО)

15 юни 2024, 09:54 часа • 11682 прочитания

Войната в Украйна се ожесточава все повече, а Русия явно опитва да постигне голям пробив някъде на фронта, като хвърля много сили конкретно в Покровското и Кураховското направление. Покровското направление се намира на запад от Авдеевка – в момента там боевете се водят по линия от няколко по-малки населени места, като ситуацията за украинската армия там безспорно е най-тежка и макар и бавно, руските сили успяват да напреднат. Кураховското направление се намира на запад от Маринка – боевете там сега са основно в Красногоровка и покрайнините на Григоровка. В това направление руските сили се придвижват напред далеч по-бавно, отколкото в Покровското и ситуацията е малко по-добра за украинската армия – но и тук няма установяване на статичен, стабилен фронт.

На дневна база за 14 юни украинският генщаб отчита леко понижение на интензивността на боевете по целия фронт – 81 бойни сблъсъка срещу 87 на дневна база. Показателна обаче за трудностите за Украйна е информацията за случващото се в Покровското направление – 29 руски пехотни атаки, 17 са спрени, а за останалите 12 резултатът не е ясен. Най-горещо е при Новоалександровка, Новопокровско и Сокол – трите села се намират в най-северната част на линията на боеве в Покровското направление, като Сокол и Новопокровско са на фланговете от юг и север на Новоалександровка, която е отправна точка за евентуална операция в Краматорското направление – към Константиновка и Часов Яр.

(КАРТА) Според политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке, който говори на база анализ на видеа в Телеграм (руски и украински), 90% от Новоалександровка е в руски ръце – че Новопокроповско е превзето беше посочено от украински и руски източници още преди над денонощие. Рьопке коментира, че в тази част на фронта превъзходството на руската армия е "хиляди срещу стотици" - по оценка на украинския военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец руското командване "Център" разполага с около 82 000 войници за развитие на настъпление в Покровското и Кураховското направление: Байдън не дава на Украйна да стреля дълбоко в руския тил с оръжие от САЩ (ВИДЕО)

(КАРТА) Украинската армия засега не допуска срив, макар че руснаците настъпват и западно от Семьоновка, към Новоселовка Перша. Но голяма руска атака с бронирана техника в Покровския сектор (16 единици според украински данни, всичките унищожени - 8 БТР-а и 8 танка) беше спряна по брутален начин от украинците:

(КАРТА) В Кураховското направление подобни като мащаб атаки с бронирана техника станаха при Григоровка – на 12 юни и на 13 юни, което е било една руска операция в 2 части. В единия случай са използвани 16 бронетранспортьора, в другия – 19, като в първия случай половината бронетранспортьори са унищожени, а във втория – 13. Руснаците са стигнали до Максимиляновка, съобщава украинският канал Deep State, но са били принудени да отстъпят. Факт е, че в дневния си обзор за фронта популярният руски военен телеграм канал "Рибар" не споменава и дума за Кураховското направление – явно създаденият от бившият говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук източник няма с какво да се похвали за този участък на фронта.

Харковска област

(КАРТА) Украинският генщаб отчита само 3 руски пехотни атаки в Харковска област – във Вовчанск и при село Тихо, от източната страна на града, и трите са парирани. Юлиян Рьопке е категоричен, че всички позиции в гористите ивици западно и южно от село Глубоко вече са в украински ръце. Глубоко се намира северозападно от село Липци, което е второто направление в руската офанзива в Харковска област – спомагателното, като там в последните дни проблемите за руската армия са най-големи. Интересното е, че самият Владимир Путин призна, че руската армия все още не била направила необходимата "санитарна зона", за да спре украински обстрели и операции в Белгородска област - а говорителят на украинското командване "Хортиця" подполковник Назар Волошин заяви, че между 10 май (тогава почна новата руска офанзива в Харковска област) и 10 юни украинската армия е убила и ранила тежко около 4000 руски войници само в Харковска област:

В останалите направления по-засилен натиск на 14 юни има що се отнася до Купянск и Лиман – 10 и 9 руски пехотни атаки съответно. Украинският генщаб не съобщава да има екстремна ситуация в нито едно от двете направления. А при Часов Яр няма никакви данни за каквито и да е руски успехи.

Путин говори едно, върши друго

Извън поредното изявление на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор какъв мир може да има в Украйна – ако Киев предаде изцяло украинските области Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска (има общо 26 000 кв. километра от тези области, които армията на Путин не контролира и той всъщност иска да му бъдат предадени ей така – КАРТА), Путин заговори и за друго – нов световен ред с осигуряване на гаранции за сигурност. За целта Русия и Китай поемат водеща роля – в рамка от 5 стъпки, наречена Евразийска система за сигурност. Путин обаче обяви, че на разговори щели да бъдат канени членове на НАТО, като не пропусна да обясни как евроатлантическата система върви към колапс: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО)

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) заключва за пореден път, че тази реторика на руския диктатор и то точно преди старта на мирната конференция за Украйна в Швейцария цели да бъде нарушен процесът на вземане на решителни политически решения за край на войната в Украйна. Неговата кукла на конци Дмитрий Медведев ясно подсказва за пореден път двуличието на господаря си – с обяснения как САЩ, Великобритания, Франция и Италия активно прилагат доктрина на неоколониализъм, включително за съседи на Русия, докато самият Путин обяснява как членове на НАТО могат да участват в "новия евразийски глобален ред". Специално Медведев насочи внимание към Молдова и това, че страната тръгва по пътя за присъединяване към ЕС – това той определи за "неоколониално робство". Медведев атакува и Армения, защото страната реши да отиде на мирната конференция за Украйна в Швейцария – той внуши, че ако Армения тръгне да влиза в ЕС, това няма да успее и ще стане ситуация като тази с Украйна, като не пропусна да обвини Запада как работел да подкопае "вековното приятелство" между Русия и Армения: ЕС постигна принципно съгласие за започване на преговори с Украйна и Молдова

ОЩЕ: Politico: Тайните оръжейни доставки, които костваха на Путин Армения за съюзник

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес