Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ще гради военноморска база в Судан

09 декември 2020, 16:44 часа • 1939 прочитания

Русия подписа споразумение със Судан за изграждане на военноморска база на брега на Червено море в страната, предаде АФП.

На това се гледа като на поредна стъпка в похода на Москва към Африка, тъй като Русия се стреми да поднови геополитическото си влияние.

Сделката, за която уведомява руското правителство, ще позволи на Москва да създаде "център за логистична подкрепа" в Порт Судан, където да могат да се извършват "ремонти и операции по снабдяване". Споразумението, подписано на 1 декември, е валидно за 25 години и ще бъде автоматично подновено за 10-годишни периоди, ако нито една от двете страни не възрази.

Целта на базата ще бъде "да поддържа мира и стабилността в региона", се посочва в документа. На руския флот ще бъде позволено да поддържа до четири кораба наведнъж в базата, включително кораби, задвижвани от ядрени реактори. Базата ще се обслужва от до 300 военни и цивилни служители. Русия ще има право да транспортира през летищата и пристанищата на Судан "оръжия, боеприпаси и оборудване", необходими за функционирането на военноморската база.

През последните години Москва насочи вниманието си към Африка, тъй като се стреми да затвърди своето геополитическо влияние по целия свят. През май 2019 г. въоръжените сили на Русия и Судан подписаха споразумение, което трябва да продължи седем години, по силата на което Кремъл предлага на Хартум военно и ядрено сътрудничество за цивилни нужди. Москва призна през януари миналата година, че нейни военни съветници действат в Судан, заедно със силите, лоялни на правителството, тъй като там се разгръща политическа криза.

При посещение в Русия през 2017 г. бившият президент на Судан Омар ал Башир помоли президента Владимир Путин да „защити“ страната му от САЩ. Той каза, че военното сътрудничество трябва да бъде засилено за "преоборудване" на въоръжените сили на Судан.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес