Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се опитва да повтори с Харков стратегията си със сирийския Алепо

03 юни 2024, 22:25 часа • 17503 прочитания

В най-лошия случай Москва може да повтори с Харков стратегията, която вече използва при унищожаването на сирийския град Алепо. Това каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Литвиненко.

По думите му през 2016 г. руските военновъздушни сили, които подкрепяха сирийското правителство в гражданската война, унищожиха енергийната система и водоснабдяването на Алепо, бомбардираха болници и училища. По този начин те просто принудиха по-голямата част от оцелялото население да напусне града. Така броят на жителите на Алепо намаля до една трета от нивата преди войната, каза Литвиненко в интервю за The Wall Street Journal

Руснаците просто изместиха населението на Алепо и искат да направят същото по отношение на Харков, добави украинският политик. 

Още: "Господи, не вдига!": Ужасяващи кадри как хора търсят близките си под развалините в Харков (ВИДЕА)

Вестникът подчертава, че заради непрестанните атаки семейства с малки деца вече са започнали да напуснат Харков, включително част от онези, които се завърнаха в Харков, след като украинските войски освободиха града от руските окупатори през есента на 2022 г.

Още: Руска ракетна атака: Щети по енергиен обект в Киев, все повече жертви в Харков (СНИМКИ)

Литвиненко припомни методите на Русия да унищожава градове с примера на Мариупол, който на практика бе сринат с масирана артилерия и бронирана техника.

Още: ВИДЕО от вътрешността на хипермаркета в Харков в момента на удара. Деца правят ДНК тест, за да разпознаят бащите им (СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес