Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия отказва повече да разменя военнопленници

29 юни 2022, 15:45 часа • 3051 прочитания

Русия взе решение да не обменя повече пленени украински военнослужещи. Това каза Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет на Руската федерация на правен форум в Санкт Петербург, съобщи Фонтанка.ru.

"Мислех си как още да ги накажем, защото сега ги храним с лъжичка и ги лекуваме. Решихме да не ги даваме, разбрахме се там, където трябваше. Иначе те си мислеха: "Ще се предадем - и хайде при нашите семейства." Не, в ареста, в следствения арест ще сте", каза той.

Според информацията, посочена от Бастрикин, в момента на територията на Руската федерация има около 2000 пленени украински военнослужещи. „Работим с тях подробно и задълбочено“, добави руският служител.

В същия ден, когато беше направено изявлението на Бастрикин, от Главно разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната съобщиха, че е извършена поредна размяна на пленници между Русия и Украйна. 17 украински военни са били разменени по формулата "17 срещу 15". Петима от тях са тежко ранени и се нуждаят от спешна помощ.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес